Flyvende Ekspeditioner supplerer satellitterne

Flyvende ekspeditioner supplerer satellitterne

Jordobservation Geovidenskab Isforskning Polarforskning
Målinger fra fly giver bedre overvågning af indlands- og havisens ændringer. Men snart vil de blive suppleret af store droner, der kan klare det barske klima.

DTU Space har i efteråret haft et hold forskere i Grønland, der i det barske efterårsvejr har fløjet over indlandsisen for at måle isens egenskaber. Det er langt fra første gang, for flyvningerne har fundet sted siden 1998, og forsker Henriette Skourup har været med på 15 ekspeditioner siden 2004.

”Det kan virke mærkeligt, da vi jo hele tiden har adgang til data fra satellitter. Men nedtrængningen af satellitternes radarsignal i de øverste snelag af indlandsisen er svær at tage højde for, specielt da snedækket oven på isen veksler over året. Derfor indhenter vi supplerende viden fra overflyvninger,” forklarer Henriette Skourup, der har ledet efterårets aktion.

Viden vigtigere end nogensinde

Flyvemaskinen er udstyret med de samme laser- og radarinstrumenter som satellitterne, og ved at sammenligne data fra overflyvningerne og supplere med viden fra isboreprøver kan forskerne korrigere satellitternes data og opnå en mere retvisende viden om klimaændringerne. En viden, der bliver stadig mere vigtig i forbindelse med de hastige ændringer på Arktis i disse år.

”Det er første gang, jeg har været i Grønland så sent på året. Vi ankom samtidig med vinteren, hvilket betød, at længden af dagene og dermed lyset var hastigt svindende. Derudover kan vejret på denne årstid meget nemt blive så dårligt, at vi ikke kan flyve – men heldigvis sad vi kun vejrfast to dage,” fortæller Henriette Skourup.

Indsamlingen af data via flyvninger over indlandsisen og havisen omkring Grønland foregår i så lav højde, at det er muligt at se højdeforskellene i isen og bl.a. afdække bræspalterne.

Målingerne bruges af det europæiske rumagentur

Disse data analyseres efterfølgende og bliver sammen med viden fra overflyvninger i foråret, hvor snedækket efter vintermånederne er størst, omformet til anbefalinger. Anbefalingerne anviser korrektioner af satellitmålinger af isen på og omring Grønland i forhold til årstid og snemængder. De offentliggøres på det europæiske rumagentur ESA’s hjemmeside sammen med data fra ESA-satellitten Cryosat, så de kan anvendes af forskere og andre organisationer verden over til at følge ændringerne i indlandsisens afsmeltning.

Henriette forventer, at overflyvningerne i fremtiden vil blive færre.

”DTU Space arbejder på at udvikle store droner, der kan klare det barske klima i Grønland. Den første skal lave testflyvninger allerede i 2017, så på sigt bliver overvågningen via fly måske helt unødvendig.”


Video

Se video fra overflyvning af Elefantfods-gletsjeren i det nordøstlige Grønland optaget af forsker Sebastian Bjerregaard Simonsen.