Udenrigsminister Martin Lidegaard og rektor Anders Bjarklev i dialog med de studerende fra Vaavud, der har udviklet en mobil vindmåler. Foto: Thorkild Christensen.
Foto: Thorkild Christensen.
Foto: Thorkild Christensen.
Foto: Thorkild Christensen.
Foto: Thorkild Christensen,

Udenrigsminister sætter fokus på stærkt forskermiljø

Nanomedicin
Udenrigsminister Martin Lidegaard besøgte i går DTU som et led i regeringens oplysningsindsats frem til afstemningen om patentdomstolen. Her fik han indblik i en flig af den innovation, der udspringer fra DTU’s laboratorier.

Udenrigsminister Martin Lidegaard blev modtaget af rektor på DTU Anders Bjarklev og koncerndirektør for innovation og entrepreneurskab Marianne Thellersen, da han i går eftermiddag lagde vejen forbi DTU.

Her fik han mulighed for at se en lille del af den innovation, der udspringer af DTU’s laboratorier for nanomedicin og fotonik. Desuden fik ministeren et indblik i de to studenter-start-up-virksomheder Eupry, der udvikler temperaturmålere til vacciner og Vaavud, der har opfundet en mobil vindmåler.

Et konkret billede af mennesker
Besøget var et led i regeringens oplysningsindsats frem mod afstemningen den 25. maj, hvor danskerne skal stemme om, hvorvidt Danmark skal være med i en ny europæisk patentreform.

”Når man sidder på Christiansborg til hverdag og diskuterer alting politisk og teoretisk, er det fantastisk at komme ud og få et konkret billede af mennesker og produkter på nethinden. Det her handler om, at vi den 25. maj skal finde ud af at gøre det lettere for unge mennesker og forskere, som dem jeg har mødt i dag, at komme igennem med deres patenter på deres produkter. Det handler konkret om at skabe arbejdspladser,” siger udenrigsminister Martin Lidegaard.

Danmark er et af de mest innovative lande i Europa
Med besøget på DTU var udenrigsministeren med til at sætte fokus på det stærke danske forskermiljø og de offentlige-private samarbejder, som i høj grad bidrager til at gøre Danmark til et af de mest innovative lande i Europa.

DTU samarbejder netop med mange danske virksomheder og øvrige offentlige institutioner om at udvikle nye produkter og teknologier.
I den proces bliver der udtaget patenter, som danske virksomheder overtager og kommercialiserer. Alene i 2013 skabte forskere og studerende på DTU 19 nye virksomheder – en fordobling i forhold til 2012. Det er med til at skabe vækst til gavn for Danmark, mener rektor på DTU Anders Bjarklev:

Mange unge vil starte egen virksomhed
”Jeg oplever i disse år en stor interesse blandt de studerende til at skabe en ramme om deres tilværelse. Når jeg spørger de unge på DTU’s rusture om hvor mange, der går med tanker om at starte egen virksomhed, rækker mellem en tredjedel og halvdelen hånden op. Hvis universiteterne formår at støtte op om den lyst, tror jeg, at vi har et godt afsæt til ikke kun at skabe flere ingeniørjobs, men at skabe 100.000 arbejdspladser for mange forskellige professioner. Det er min drøm.”