Colourbox

Big Data gør maden mere sikker og optimerer fødevareproduktionen

Informationsteknologi

Bedre udnyttelse af mulighederne ved Big Data vil øge fødevaresikkerheden og optimere fødevareproduktionen vurderer flere forskere, herunder Bjarne Kjær Ersbøll, professor på DTU Compute. Han deltager i projektet BIG1, der har til formål at undersøge, hvordan dataanalyse kan udnyttes af fødevareindustrien.

Listeriasmittekilde kunne være opdaget hurtigere
Big Data dækker over indsamling, opbevaring og analyse af store mængder data for at identificere problemer og finde løsninger.

”Der er ingen tvivl om, at Big Data kan forbedre fødevaresikkerheden”, udtaler Bjarne Kjær Ersbøll i kølvandet på det nylige udbrud af listeria, som kunne have været sporet langt hurtigere, hvis den danske fødevaresektor var bedre til at sammenkøre og analysere data fra alle led i forsyningskæden.

”Det kan ikke vare længe før, at vi får detaljeret viden om hvert produkt i kølediske. Hvor kommer dyret fra? Hvad har det fået at spise? Hvilke forældre har det? Jo mere du ved om produktet, jo bedre er muligheden for at kunne forudse, hvornår indholdet af en bakterie nærmer sig grænseværdien, så man kan råbe vagt i gevær, inden smitten breder sig”, udtaler Bjarne Kjær Ersbøll til netportalen FødevareWatch.

Danmark kan tjene milliarder på data
Der er milliarder at hente, hvis den danske fødevareindustri bliver bedre til at bruge data. Brancheorganisationen DI vurderer over for FødevareWatch, at fødevaresektoren kan forbedre sin produktivitet med fem til seks procent, hvilket svarer til en årlig gevinst på omkring 8 mia. kroner.

Hvis de danske virksomheder overbevises om de økonomiske fordele ved at udnytte dataanalyse, så ligger råmaterialet klar. DTU vurderer, at Danmark har nogle af verdens bedste registre på fødevareområdet.

”Inden for fødevareområdet er der rigtig mange ting, der bliver registreret, og som ligger i databaser og bare venter på at blive analyseret”, siger Bjarne Kjær Ersbøll.