Photo: Trackman

Verdenssuccessen TrackMan blev opfundet på 48 timer

Elektroteknologi Elektromagnetisme
Fredrik Tuxen står bag et radarinstrument til måling af golfspilleres slag. Det blev udviklet i samarbejde med studerende på DTU.

To døgn brugte Fredrik Tuxen på at designe et apparat til at måle længde og retning af golfspilleres slag. Det byggede på radarteknik beslægtet med de militære instrumenter, han arbejdede med til daglig som udviklingschef i Weibel Scientific. Men det skulle af økonomiske årsager kunne fungere med en almindelig pc i stedet for specialudviklet hardware. I løbet af de 48 timer blev Fredrik Tuxen overbevist om, at det kunne fungere i praksis.

Derefter tog han springet og startede virksomheden TrackMan sammen med tre andre entusiastiske golfspillere. Fredrik Tuxen var i starten den eneste i virksomheden med en teknisk uddannelse og den nødvendige indsigt i at udvikle algoritmer, hardware osv., så de tredimensionelle målinger af golfslagene blev præcise nok.

"Det var derfor vigtigt for mig hurtigt at få koblet teknisk ekspertise til virksomheden. Det er sket i et tæt samarbejde med DTU Elektro, hvor jeg i sin tid blev uddannet, og som arbejder med elektromagnetiske systemer. Her er vi indgået i en række eksamens- og ph.d.-projekter, hvor studerende undersøger elementer og forhold, der kan danne baggrund for nye produkter i vores virksomhed,“ fortæller Fredrik Tuxen.

Prioriterer samarbejde med DTU-studerende

F.eks. har målingerne udviklet sig til ikke kun at omfatte golfboldens trajectory (bane i luften, red.), men også boldens spin og hastighed og golfkøllens bevægelse, umiddelbart før den rammer bolden. Flere af DTU-projekterne har også ført til ansættelse af de studerende i TrackMan.

"Vi bruger mange kræfter på samarbejdet med de DTU-studerende. Det er en bevidst prioritering, fordi det hjælper os til at finde en kortere vej til vores mål. Det medfører også, at vi at ret krævende over for vores studerende – men det kan dygtige folk godt lide. Vejledningen fra instituttets forskere sikrer samtidig uvildige og neutrale øjne på vores metoder og giver værdifuld inspiration,“ siger Fredrik Tuxen.

Med årene er samarbejdet med DTU udvidet til ikke kun at omfatte brug af radarteknologi og mikrobølger, men også videotracking og billedanalyse. Videotracking vil sammen med radarteknologien udvide anvendelsesområderne for TrackMans produkter.

25 nye ansatte i 2016

Trackman er en ambitiøs virksomhed, der ønsker at indtage pladsen som verdens førende inden for måling af sportspræsentationer. Ud over golf har virksomheden i de seneste år udviklet måleapparater til anvendelse i et utal af andre sportsgrene, hvor særligt fodbold lige nu er en stor satsning.

"Tendensen er klar – der kommer stadigt mere avanceret teknologisk udstyr til stort set alle sportsgrene. Det er sjovere at dyrke sport, når man kan måle sine præstationer og derigennem lære, hvordan man kan forbedre dem,“ siger Fredrik Tuxen, der alene i 2016 regner med at udvide virksomhedens udviklingsafdeling med 25 mand.