Foto: Lundbeckfonden

Millionbevilling skal hjælpe forsker med at forstå sklerose

Sundhed og sygdomme Enzymer og proteiner Celler
DTU-forsker vil forstå, hvad der får immunsystemet til at gå til angreb på kroppens egne raske celler i sygdomme som multipel sklerose, og hvordan man kan stoppe det. Han studerer en familie af enzymer, som ser ud til at have en vigtig rolle for igangsættelsen af sklerose.

Immunologen Vasileios Bekiaris har netop modtaget et Lundbeckfond Fellowship på 10 mio. kr. Det vil han bruge på at finde ud af, hvordan immunforsvarets hvide blodlegemer genkender de kemiske signaler fra skleroseramt væv.

”Ved at forstå, hvordan de hvide blodlegemer reagerer, og hvad de reagerer på, håber vi at finde frem til en måde at kunne gribe ind på, som forhåbentlig vil kunne stoppe sygdommens videre udvikling,” siger Vasileios Bekiaris.

Vores immunsystem er fintunet til at opdage, når virus og bakterier angriber vores celler. Det går straks til modangreb og stopper infektionen. Men ind imellem får genetiske fejl normalt væv til at udsende kemiske stoffer, så immunforsvaret tror, der er en infektion under udvikling og så angriber immunsystemet det raske væv, hvilket er tilfældet med multipel sklerose.

 
Tester lovende stof

Vasileios fokuserer sine studier på en specifik gruppe af enzymer i immunsystemet. Disse enzymer er nemlig ansvarlige for at aktivere de hvide blodceller, og dermed skabe basis for den inflammation i vævet, som forværrer sklerosen. Han har opdaget, at et stof, som påvirker disse enzymer, har enorm indflydelse på funktionen af de hvide blodceller.

”Stoffet stopper funktionen af de enzymer, vi studerer. Det kan effektivt blokere for, at de hvide blodceller bliver aktiveret og dermed undertrykke symptomerne på multipel sklerose. Det ser meget lovende ud,” siger Vasileios Bekiaris. Han vil nu fortsætte sin forskning for til fulde at forstå, hvordan enzymerne påvirker de hvide blodceller, hvis de ikke bremses, og samtidig optimere behandlingspotentialet af stoffet.

”I de kommende år vil vi få en meget større forståelse for inflammatoriske immunceller. Mit håb er, at vi vil nå frem til at kunne foreslå en eller flere kandidater til behandling af sygdommen.” understreger han.

Stærke kræfter til DTU

Med Lundbeckfondens Fellowship-bevilling flytter græske Vasileios Bekiaris sin forskning fra Sverige til DTU.

”Dette fellowship giver mig mulighed for at grundlægge endnu en stærk immunologi-gruppe ved det stærkt ekspanderende immunologi-center på DTU,” fastslår Vasileios Bekiaris, der ser meget frem til at komme i gang de kommende måneder. Bevillingen sikrer ham arbejdsro de næste 5 år, hvor han kan fokusere på at komme nærmere en behandling af sklerose og andre lidelser, hvor immunsystemet går til angreb på raskt væv.