Lynnedslag i vindmølle

Nu snurrer den første mølle

Vindenergi Computerberegning

Solen skinnede og hundredvis af borgere var mødt op, da miljøminister Ida Auken i dag indviede Testcenter Østerild.

Østerild Klitplantage var lørdag udflugtsmål for flere hundrede naboer og andre, der var interesserede i at få en sjældent nærsyn af verdens største vindmølle, som Siemens netop har sat op i det nye nationale testcenter. 

Miljøminister Ida Auken stod for den officielle indvielse, men inden hun markerede indvielsen ved at sætte den 196 meter høje Siemens-mølle i svingninger, blev der holdt tale af både adm. direktør i Vestas Ditlev Engel, Siemens’ udviklingschef Henrik Stiesdal, rektor Anders Bjarklev samt Ida Auken.

Fælles for samtlige taler var budskabet om, at dette testcenter er en nødvendig satsning, hvis vi i Danmark fortsat skal være førende inden for vindmølleteknologi samt fastholde de arbejdspladser, der er relateret til vindmølleindustrien.

Miljøminister Ida Auken sagde blandt andet i sin tale, at vindmølleteknologien skal være med til at løse vores klima og ressource-problemer. Og med det nye testcenter får forskerne og vindmølleindustrien mulighed for at levere den viden, der skal til for at omstille samfundet i en grøn retning. Anders Bjarklev sagde i sin tale:

”Med testcentret får DTU i samarbejde med vindmøllevirksomhederne mulighed for at teste næste generation af møller – i Danmark. Det betyder, at virksomhederne bedre kan fastholde forskning og udvikling af vindmøller her i landet. Ved hjælp af Testcenter Østerild kan vi altså fastholde viden og sikre arbejdspladser inden for vindmølleindustrien i Danmark.”

Der er i alt syv testpladser på Testcenter Østerild. Siemens og Vestas har hver købt to, kinesiske Envision har købt en enkelt, mens to testpladser fortsat er i udbud. Siemens er de første, der har opstillet en vindmølle, mens Vestas forventer at sætte to møller op i løbet af de næste to år.

Læs mere om testcentret her...