Foto: Thorkild Amdi Christensen
Foto: Thorkild Amdi Christensen
Foto: Thorkild Amdi Christensen
Foto: Thorkild Christenen
Foto: Thorkild Christenen
Foto: Thorkild Christenen

H.K.H. Kronprinsen til DTU Årsfest 2016

En kronebil lagde vejen forbi Lyngby Campus, da DTU Årsfest 2016 gik i gang. H.K.H. Kronprinsen deltog i den akademiske fest.

DTU kunne i år byde H.K.H. Kronprinsen velkommen, da han fredag den 29. april deltog i den akademiske fest i anledning af DTU Årsfest 2016. Ved festlighederne uddelte DTU flere priser og hædersbevisninger til både markante forskere og innovative studerende, og der var taler, musik og festforedrag - ganske som traditionen foreskriver.

Højdepunkter fra den akademiske fest:

 Foto: Thorkild Christenen

Rektor kritiserer besparelser på forskning og uddannelse

Den første taler var rektor Anders Bjarklev. I sin tale kritiserede DTU’s rektor regeringens besparelser på forskning og uddannelse:

"Hvis de nuværende besparelser er udtryk for en trend, så risikerer vi at tabe års udvikling på gulvet."
Rektor Anders Bjarklev i sin årsfesttale

”Hvis de nuværende besparelser er udtryk for en trend, så risikerer vi at tabe års udvikling på gulvet. Vi risikerer at tabe ny teknologisk udvikling, nye behandlingsformer, nye produktionsmetoder, nye virksomheder, ny viden. Vi risikerer at tabe vækst og velstand. Det vil gå ud over samfundet, ud over dig og mig.”

Læs hele talen af rektor Anders Bjarklev

 

Studerende afviser nedskæringer i SU’en

Foto: Thorkild Christenen

Formanden for de studerendes organisation Polyteknisk Forening (PF), Sebastian Molbech Hansen, fandt også anledning til at revse de politiske strømninger i Danmark, hvor både fremdriftsreform og nu forslag om at skære i SU’en ikke falder i god jord:

”Det kan ikke betale sig at fjerne kandidat-SU’en! SU betyder, at alle med viljen, engagementet og evnen kan tage en uddannelse, også selvom mor og far ikke har pengene til at foretage et forældrekøb. SU’en giver os plads til at tage chancer, eksperimentere og begive os ud i iværksætteri, og den plads er der ikke mindst brug for på kandidatuddannelsen.”

Download hele talen (pdf)

DTU udnævner to nye æresdoktorer

Blandt de akademiske højdepunkter var udnævnelsen af to æresdoktorer. Æresdoktorgraden (doctor technices, honoris causa) er universitetets højeste akademiske hædersbevisning. I år tildelte DTU graden til to internationale forskere.

Foto: Thorkild Christenen

Professor Charles Meneveau fra Johns Hopkins University er en international førende forsker inden for fluid dynamik og turbulens. Dette er centrale områder inden for vindenergi, både hvad angår luftstrømme i atmosfæren såvel som i vindmølleparker, samt møllevingernes aerodynamik. Professoren har siden 2012 haft et tæt samarbejde med DTU Vindenergi.

Foto: Thorkild Christenen

Professor Gerd Leuchs fra universitetet i Erlangen-Nürnberg har udmærket sig gennem sin forskning og banebrydende eksperimenter med lyset, dets opførsel og anvendelsesmuligheder. Han er blandt pionererne inden for forskningsfelter som kvantuminformation og kvanteteknologi. Sammen med forskere fra DTU Fysik har professoren udarbejdet mere end 40 videnskabelige artikler. Gerd Leuchs er desuden medstiftende direktør af Max Planck Institute for the Science of Light i Erlangen.

 

Tre DTU-forskere hædret for doktorafhandlinger
Foto: Thorkild Christenen

Tre forskere har i det forløbne år forsvaret deres videnskabelige arbejde for den tekniske doktorgrad:


Lektor Irina Petrushina fra DTU Energi, som blandt beskriver, hvordan meget små elektriske ladninger kan fremskynde en katalytisk proces.

Se mere i filmen nedenfor.

Seniorforsker Sigrún Huld Jónasdottir fra DTU Aqua, der beskriver vandloppers CO2-fodaftryk, som har stor betydning for havets kredsløb.

Se mere i filmen nedenfor.

Professor Jens Nørkær Sørensen fra DTU Vindenergi, der beskriver og re-vurderer teorien, der benyttes til at optimere og bestemme en vindmølles ydeevne og de belastninger, den udsættes for.

Se mere i filmen nedenfor.

 

DTU’s Guldmedalje til forhenværende rektor
Foto: Thorkild Christenen

Tidligere DTU-rektor Hans Peter Jensen, som var rektor i perioden1986 – 2001, var initiativtager til større projekter og processer med det formål at modernisere universitetet og dets virksomhed. I tæt samarbejde med daværende minister var DTU’s ledelse i disse år med til at udarbejde den særlige DTU-lov, der blev vedtaget af Folketinget i slutningen af 2000. Loven etablerede det grundlag, der har været forudsætningen for DTU’s fortsatte moderniseringsproces, og den var basis for den efterfølgende Universitetslov, som kom til at omfatte alle danske universiteter.

Julius Thomsens guldmedalje til professor fra DTU Kemiteknik
Foto: Thorkild Christenen

For sit enestående forskningsarbejde hædrede DTU professor Ole Hassager med Julius Thomsen guldmedalje. Ole Hassagers forskning omhandler en bred vifte af problemstillinger vedrørende viskose materialers fysik og reologi af komplekse væsker. Professorens forskning er på et internationalt højt niveau, og han har modtaget adskillige internationale priser for sit arbejde. Han har forfattet over 100 tidsskriftsartikler og har bl.a. fungeret som medredaktør ved ’Journal of Non-Newtonian Fluid Mechanics’ og han er nu medredaktør ved ’Physics of Fluids’, som er et af de vigtigste tidsskrifter inden for fluid-mekanikken.

Årets studenter-start-up
Foto: Thorkild Christenen

Relibond er navnet på den start-up, som de to DTU-studerende Christian Michelsen og Martin Sander Nielsen står bag. De sammenkædet elementer fra deres studie og skabt en unik metode til at sammenføje kobber og aluminium. Metoden vil spare på materialeforbruget i højspændingskabler og derfor kunne reducere omkostningerne ved at etablere og vedligeholde højspændingskabler.
Se mere i filmen nedenfor.

 

DTU’s Innovationspris
Foto: Thorkild Christenen

Årets Innovationspris gik til professor Jes Broeng fra DTU Fotonik. Jes Broeng har igennem sin karriere kontinuerligt haft fokus på innovation i krydsfeltet mellem forskning og industri. Han er medstifter af Crystal Fiber – et spin-out fra DTU i 2000, der igennem en fusion er blevet til NKT Photonics. Han var med til at bygge virksomheden op, indtil han i 2012 vendte tilbage til DTU Fotonik. Med mere end 300 publikationer og over 8700 citationer viser hans karriere, at det ikke behøver at være enten/eller, når man arbejder med innovation og entreprenørskab.
Se mere i filmen nedenfor.



To lektorer kåret som Årets Undervisere
Foto: Thorkild Christenen

Hvert år kårer de studerende ved DTU to undervisere som Årets Undervisere. De studerende havde indstillet i alt 62 undervisere til prisen. PF-formand Sebastian Molbech Hansen sagde ved prisoverækkelsen:

”Nomineringerne viser, at vi har nogle engagerede undervisere, der brænder for deres fag, forstår hvordan svært stof skal formidles, inddrager de studerende aktivt i undervisningen, og som altid står klar til at hjælpe. Det er især gældende for de to undervisere, vi skal hylde i aften.”

Den ene vinder blev Lektor Jan Becker Høgsberg fra DTU Mekanik.
Se mere i filmen nedenfor.

 

Den anden vinder af prisen som Årets Underviser blev Lektor Niels-Ebbe Dam fra DTU Diplom.
Se mere i filmen nedenfor.

 

DTU’s sikkerhedspris
Foto: Thorkild Christenen

Centerleder Lars Georg Kiørboe modtog Arbejdsmiljøprisen 2016 for sit mangeårige virke som arbejdsmiljøansvarlig og operationel sikkerhedsleder på DTU Kemiteknik. Instituttet er en potentiel farlig arbejdsplads, hvor opgaverne spænder fra kontorarbejde, over arbejde i almindelige kemiske, termiske og biologiske laboratorier til forsøg i store og komplicerede pilotanlæg og i fuld industriel skala i samarbejde med erhvervslivet. Denne kompleksitet kræver en målrettet, struktureret og håndfast tilgang til arbejdsmiljøarbejdet – således at ulykker og personskade undgås – men uden at arbejdsmiljøarbejdet bureaukratiseres unødigt.

Foredrag afsluttede den akademiske fest
Foto: Thorkild Christenen

Traditionen tro afsluttede DTU den akademiske fest med festforedrag. I år blev foredraget med titlen ”Biokatalyse for fremtiden” holdt af professor Anne S. Meyer fra DTU Kemiteknik.

Se flere billeder fra festen

Foto: Thorkild Christenen  

Foto: Thorkild Christenen  

Foto: Thorkild Christenen  

Foto: Thorkild Christenen  

Foto: Thorkild Christenen  

Foto: Thorkild Christenen  

Foto: Thorkild Christenen  

Foto: Thorkild Christenen