Photo: Colourbox.com

Forsker fra DTU Fødevareinstituttet genvalgt til toppost i EFSA panel

Seniorforsker Alicja Mortensen fra DTU Fødevareinstituttet er blevet genvalgt som formand for det videnskabelige panel for tilsætningsstoffer og næringsstoffer tilsat fødevarer under Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har udvalgt de 21 eksperter, som de næste tre år skal være medlemmer af organisationens videnskabelige panel for tilsætningsstoffer og næringsstoffer tilsat fødevarer. Medlemmerne vælger selv panelets formand, og de har for anden gang valgt DTU Fødevareinstituttets seniorforsker Alicja Mortensen.

Som formand skal Alicja Mortensen lede panelet gennem arbejdet med at vurdere nye tilsætningsstoffer og kilder til næringsstoffer som vitaminer og mineraler, og revurdere hundredvis af tilsætningsstoffer, der på nuværende tidspunkt er godkendt til brug i madvarer, som fx farvestoffer, konserveringsstoffer og emulgatorer. Panelet er halvvejs gennem revurdering, som efter planen skal være færdig i 2020.

Alicja Mortensens forskningsmæssige ekspertise ligger især inden for kost- og sundhedsområdet, hvor hun har studeret, hvordan kosten påvirker åreforkalkning og/eller kræft i dyremodeller for sygdomme hos mennesker. Hendes store erfaring med risikovurdering af kemikalier gør hende velegnet til at lede panelet.

EFSA har i alt ti videnskabelige paneler, som laver risikovurderinger til beskyttelse for forbrugere, dyr og planter i EU. Panelerne rådgiver EFSA i form af videnskabelige udtalelser, som offentliggøres i EFSA Journal – en online publikation med åben adgang. EFSA rådgiver dernæst EU kommissionen.

Læs mere 

Læs mere om panelet på EFSA's website.