Foto: Joachim Ladefoged

Verdens største vindmølle på vej til Østerild

Energi Vindenergi
Vestas nye 8 megawatt-mølle bliver verdens største, når den er rejst på DTU’s Testcenter i Østerild. Den første af de fem tårnsektioner blev mandag d. 25.november sendt af sted fra Hanstholm til Østerild. En tur på 20 km, som måtte køres med maksimalt 15 km i timen.

I alt skal der transporteres fem dele af tårnet til testcenteret. I december er det planen at den 390 tons tunge nacelle - møllehuset - ankommer til Hanstholm Havn, og den skal ligesom de 80 meter lange møllevinger transporteres på landevejen ud til testcentret.

Den nederste og største del af de fem tårndele, som mandag d. 25. november blev transporteret af sted på lastbil, vejer mere end 200 tons. Tårndelen måler syv meter i diameter og er 24 meter lang. De øvrige tårnsektioner skal efter planen transporteres til testcentret i løbet af ugen.

Hele møllen får i alt en vægt på næsten 1300 tons, og et fundament som vejer mere end 4000 tons. Selve tårnet bliver 136 meter højt, og til vingespids vil møllen rage 222 meter op over terræn. Dermed bliver møllen 25 meter højere end den hidtil største mølle i testcentret - nemlig Siemens-møllen, der blev rejst som den første for godt et år siden.

I dag har Vestas allerede en mølle i testcentret. Den nye mølle placeres tæt på Hjardemål Klit, på den næst nordligste af de syv pladser i centret. De øvrige dele til møllen ventes at komme til Hanstholm i begyndelsen af december. Prototypen på den kommende havvindmølle skal efter planen sættes i drift i begyndelsen af det nye år. 

Brug for større møller

Centeret er et led i det danske folketings bestræbelser på at skabe rammevilkår, der kan sikre, at Danmark fortsat er i førerfeltet industrielt og forskningsmæssigt samt kan medvirke til at fastholde og udbygge antallet af arbejdspladser i Danmark. Centeret skal bidrage til at der udvikles teknologi, der kan opfylde regeringens erklærede mål, at 50 % af Danmarks elektricitetsforbrug i 2020 skal dækkes af strøm fra vindmøller. 

For at nå det mål er der brug for større møller, end dem vi kender i dag, og en afgørende faktor for udviklingen af større konkurrencedygtige vindmøller, er optimale testfaciliteter, hvor møllerne kan afprøves i fuld skala under optimale betingelser. Peter Hjuler Jensen som er viceinstitutdirektør på DTU Vindenergi udtaler: 

"Etableringen af Testcenter Østerild er en fortsættelse af den politik, der har været i det danske folketing gennem mange år. Testcenteret skal sikre den fornødne prøvningskapacitet i Danmark, således at den dansk lokaliserede vindmølleindustri har de bedste udviklingsbetingelser prøvningsmæssigt til at kunne konkurrere på verdensmarkedet. Det danske folketing har givet DTU opgaven at stå for etablering og drift af Testcenter Østerild."