Foto: Kurt Lønstrup

DTU Bibliotek forvandles til et levende laboratorium

Som led i projekt Smart Campus bliver DTU Bibliotek i Lyngby forsynet med LED-lys, og der er samtidig planer om at omdanne dem til intelligente enheder.

I DTU Bibliotek på Lyngby Campus står 620 lamper over for at skulle udskiftes til LED-lys, og samtidig har Campus Service (CAS) og biblioteket planer om at omdanne hele rummet til et levende laboratorium, som både tilpasser sig den enkeltes behov og giver forskere og studerende mulighed for at teste smarte teknologier.

I løbet af det næste år vil CAS opfylde et længe næret ønske fra biblioteket om ny belysning. Det skal selvfølgelig være LED-lys, som både kan styres og sparer energi. Og med en ny teknologi kan man samtidig spare en del ledninger og kølelegemer. Det åbner for, at lamperne også kan bruges til andet end lys. De vil for eksempel kunne styre ventilationen og forsynes med sensorer af alle mulige slags.

Sensorer skal overvåge indeklimaet

I første omgang bliver der som et forsøg sat 20 lamper op på andensalen i biblioteket, og driftsherre Anders Møller fra CAS og teamleder Lars Binau fra biblioteket har kontakt med forskere fra DTU Byg, DTU Fotonik, DTU Compute og DTU Elektro, som vil placere forskellige sensorer i dem. Sensorerne skal blandt andet måle CO2-niveauet og tilpasse ventilationen til det aktuelle behov.

"Målet er, at biblioteket ikke bare skal formidle, men også i sig selv skal bidrage til læring og innovation på DTU."
Lars Binau, teamleder, DTU Bibliotek

”Vi håber, at vi efterhånden bliver i stand til at indrette klimaet efter den enkelte studerendes ønsker om temperatur og belysning. Selv lydniveauet vil vi måske kunne arbejde med. Vi har for eksempel talt med akustikforskere, som kunne eksperimentere med at bruge lyden af rislende vand, fuglesang eller lignende til at eliminere støjgener,” siger Lars Binau.

”De studerende vil også kunne bruge lamperne og sensorerne i dedikerede zoner til at programmere apper eller anden software. Målet er, at biblioteket ikke bare skal formidle, men også i sig selv skal bidrage til læring og innovation på DTU.”

Om Smart Library

Smart Library er en del af projektet Smart Campus, som giver forskere og studerende mulighed for at teste deres idéer i virkeligheden. På Smart Avenue kan man eksperimentere med intelligente lygtepæle, og i Smart Library vil der altså snart være mulighed for at eksperimentere med sensorer og lys i et levende læringsmiljø.

Læs mere på smartcampus.dtu.dk.