Ny smart drone kan beskytte os mod oversvømmelser

Geovidenskab Klimaændringer Kortlægning og opmåling Miljø og forurening

Prototypen til et lille ubemandet fartøj med nogle helt særlige egenskaber er lige nu ved at blive bygget færdig.
Det er forskere fra DTU Space og DTU Miljø, der sammen med virksomheden Sky-Watch arbejder målrettet på at udvikle en ny smart drone, der kan være med til at indsamle viden om bl.a. vandstigninger og vandstrømme, og dermed skabe et grundigt overblik over, hvordan vi bedst kan beskytte os mod f.eks. oversvømmelser. 

Dronen får indbygget en helt unik vandhøjdemåler, så man kan få overblik over, hvordan vandet vil opføre sig, hvis det stiger i forbindelse med en f.eks. en storm. Altså vil det blive muligt at forudsige, hvordan man bedst beskytter eksempelvis boligområder mod pludselige vandstigninger.
Måleren kan samtidig bruges til overvågning af vandløb, søer og indre farvande, og det bliver blandt andet muligt at kunne sende den ud og hente vandprøver på ellers svært tilgængelig steder.

Et meget præcist og avanceret fartøj
Den ny drone vil have langt større rækkevidde end de nuværende typer. Det betyder, at den kan være på vingerne længere tid og komme mere vidt omkring. Samtidig vil den med en særlig GPS kunne manøvrere med centimeters nøjagtighed, som indtil nu har været umuligt med almindelige droner. Kombinationen af en fast vinge, som på et almindeligt fly, og fire mini-rotorer, gør det muligt at flyve langt, fleksibelt og præcist på en og samme gang, og den kan samtidig lande og lette igen autonomt.
På den måde kan miljøovervågning og indsamling af geodata blive både mere enkelt og langt billigere end tidligere.

Som det ser ud nu, kan den ny smarte drone komme ud og flyve for allerførste gang om 1-2 måneder, oplyser associate professor Peter Bauer-Gottwein fra DTU Miljø, der præsenterer projektet og potentialerne for den lille drone på Water DTU Partner Seminar mandag den 18. maj sammen med forsker Jakob Jakobsen og seniorforsker Ole Baltazar Andersen fra DTU Space, og adjunkt Monica Garcia fra DTU Miljø, der også er involveret i arbejdet.

Water DTU

Der ligger store udfordringer foran os, når det gælder om at sikre rent drikkevand, forhindre oversvømmelser, håndtere vores spildevand og udvikle nye rensningsanlæg. Det beskæftiger en lang række forskere på DTU sig dagligt med, og de har nu samlet kræfterne i Water DTU. 

  • Water DTU har som formål at øge kvaliteten og udbredelsen af forskning og uddannelse på vandområdet, og blive en stærk samarbejdspartner for eksterne interessenter og virksomheder.
  • Water DTU blev dannet i foråret 2014.
  • Pt. er 12 institutter, DTU Diplom og Afdelingen for Innovation og Sektorudvikling involveret.

Læs evt. mere på: http://www.water.dtu.dk/

Water DTU Partner Seminar, 18. og 19. maj:

  • Mandag kl. 13.00 - kl. 17.30 er der et halvdags-seminar, hvor ledende industrifolk blandt andet vil fortælle om innovationsbehovet i branchen og deres syn på mulighederne for samarbejde med forskningsverdenen.
  • Tirsdag kl. 9.30 - 16.00 er der workshops om bl.a. ’Satelites and drones for hydraulic and environmental monitoring’, ’Water in smart liveable cities’, og ’Innovating the wastewater treatment plant of the future’ hvor nye idéer og samarbejdsmuligheder kan diskuteres.

  • Læs evt. mere på: http://www.water.dtu.dk/Partner-Seminar