Foto: Tom Jersø / ATV

Elastyrenprisen 2016 til professor Niels B. Larsen

Den danske polymerpris – ATV | Elastyrenprisen 2016 tildeles professor Niels B. Larsen, DTU Nanotech. Prisen er på 100.000 kroner.

Professor Niels B. Larsen fra DTU Nanotech modtog ved ATV’s årsmøde den 26. april Den danske polymerpris – ATV | Elastyrenprisen 2016. Det skriver ATV i en pressemeddelelse.

Prisen tildeles på baggrund af Niels B. Larsens internationalt anerkendte forskning inden for fremstilling af funktionelle polymermaterialer på mikro- og nanoskala til medicinske anvendelser. Det er blandt andet dyrkning af immunceller til terapi, analyse af enkeltceller til medicinafprøvning og individualiseret kemoterapi.

Priskomiteen har i sin begrundelse for tildelingen også lagt vægt på, at forskningen er udført i tæt samarbejde med slutbrugere på hospitaler og i den biomedicinske industri.

Som en banebrydende nyskabelse har Niels B. Larsen demonstreret 3D-printning på mikroskala af syntetiske polymerer med forskellige funktionelle egenskaber i én samlet enhed, for eksempel hydrogeler af forskellig stivhed svarende til kroppens væv. Målet er bedst muligt at genskabe kroppens 3D-mikromiljø i laboratoriet som udgangspunkt for forbedret medicinafprøvning, avanceret celleterapi og grundlæggende sygdomsforskning.

Niels B. Larsens forskning er internationalt bredt citeret, og resultaterne af hans forskning har ført til et antal patenter, hvoraf tre er blevet kommercialiseret i en spin-out virksomhed og virksomheder fra forskningssamarbejder.