Verdens første snaps af tang

Studerende har udviklet verdens første spiritus af helt almindelig sukkertang fra danske farvande.

Lasse Skovgaard Jensen har tidligere eksperimenteret med at destillere spiritus af hyldeblomstvin. Det gik fint, og så meldte spørgsmålet sig: Kan det også lade sig gøre at fremstille spiritus af tang?

Sammen med en barndomsven, der er kandidatstuderende på School of Business and Social Sciences ved Aarhus Universitet, begyndte han derfor at dykke efter sukkertang i Lillebælt til projektet. Denne type tang er meget almindelig i hele Nordatlanten. I løbet af halvandet år lykkedes det at udvikle et produkt, som de har døbt Nordic Sake, i krydsfeltet mellem traditionelt håndværk og moderne bioteknologi.

”Vi mener, at det er verdens første spiritus af tang,” siger Lasse Skovgaard Jensen og tilføjer:

”Som ingeniørstuderende har det været spændende at skulle forholde sig til mange subjektive holdninger, f.eks. smag. Vi har eksperimenteret med, hvilke noter der særligt skulle fremhæves i vores produkt, og hvilke sammensætninger i eksempelvis en cocktail der kan komplementere smagsoplevelsen. Vores målgruppe er i dag primært cocktailmarkedet. Sekundært kigger vi på restauranter, der serverer fisk og skaldyr.”

På cocktailkortet i Skuespilhuset
"Vi mener, at det er verdens første spiritus af tang."
Lasse Skovgaard Jensen, civilingeniør-studerende i Design og Innovation

Indtil videre er Nordic Sake produceret i begrænsede mængder. Den første batch er leveret til Skuespilhusets cocktailbar, Ofelia, hvor signaturcocktailen i 2014, Danish Seawater, var bygget op omkring netop Nordic Sake.

Tangen bliver leveret af Hjarnø Havbrug ved Horsens Fjord. Det er et såkaldt kompensationsdambrug, der dyrker sukkertang og muslinger for at kompensere for noget af den belastning af miljøet, som produktionen af fisk giver anledning til.

Lasse Skovgaard Jensen i færd med at fremstille Nordic Sake ved det brændefyrede destillationsanlæg 

Foto Nordic Sake 

”Jeg er stolt af, at det er lykkedes os at udvikle et højværdiprodukt ud af et biprodukt. I fremtiden kommer vi til at se mange bud på at skabe menneskemad ud af noget, som bliver smidt ud i dag. Det er en rigtig spændende udvikling,” fortæller Lasse Skovgaard Jensen.

”Det gav os et gevaldigt skub, at vi fik et legat fra Fonden for Entreprenørskab. Desuden har DTU Skylab været rigtig gode til at give os sparring inden for forretnings- og projektudvikling.”

Avanceret bioteknologi bag høj alkoholprocent

Nordic Sake indeholder 40 pct. alkohol. Det er på linje med indholdet i snaps og betydeligt mere end den japanske sake, der er lavet af ris og har en alkoholprocent nede på hedvinsniveau.

”Tang indeholder ikke nok kulhydrater til, at vi kan komme op på 40 pct. alkohol. Vi anvender derfor avanceret bioteknologi, tilsætter enzymer og ekstra sukker for at komme derop. Vi arbejder intenst på at forfine og udvikle fermenteringsprocesserne. Vores langsigtede vision er at optimere produktionen til et niveau, hvor vi også kan producere et bioethanolprodukt baseret på tang, der kan konkurrere med olieprisen,” fortsætter Lasse Skovgaard Jensen.

I øjeblikket skriver Lasse Skovgaard Jensen på sit speciale. Når han om kort tid er færdig som civilingeniør i Design og Innovation, skal der for alvor skrues op under destillationskolberne igen.