Steen Grüner Hanson, Finn Pedersen, Michael Linde Jakobsen, Jørgen Stubager og Henning Larsen har udviklet lyskilden til Vintage Clouds nye filmskanner

Fotonik-forskere bidrager til verdens største film-digitaliseringsprojekt

Fysik
Den kun tre år gamle virksomhed Vintage Cloud har netop vundet ordren på verdens største film-digitaliseringsprojekt. Gennembruddet er blandt andet resultatet af et intenst vækstforløb hos Scion DTU og tæt samarbejde med lysforskere fra DTU, der bidrog til udviklingen af en central lyskilde til skanneren.

40.000. Så mange timers film står den nordiske tv-gigant Svensk TV overfor at skulle digitalisere. Det er verdens hidtil største projekt af sin art. Og opgaven er landet hos danske Vintage Cloud, der netop i Viden som Vækstmotor-forløbet sammen med lysforskere fra DTU har færdigudviklet den afgørende filmskanner.

Vintage Clouds nye filmskanner benytter sig blandt andet af en særlig LED-lysenhed, der både er kraftig og diffus. Det vil sige en lyskilde, der kan gennemlyse et stykke film i et både neutralt, jævnt og kraftigt lys.

”Vi var klar over, at vi havde brug for hjælp fra lysforskere for at udvikle lysenheden, men som nystartet virksomhed uden nogen speciel kapital virkede det næsten umuligt at få råd til den ydelse ude i byen,” siger Niels Bokkenheuser, partner og COO i Vintage Cloud.

Vintage Cloud indgik derfor i Viden som Vækstmotor-forløbet hos Scion DTU, der gav kontakt og adgang til fire forskere fra DTU Fotonik og 400 forskningstimer til udviklingen af deres lysenhed.

Markedets bedste
Det lykkedes et forskerteam fra DTU Fotonik at konstruere en særlig lysenhed, som kunne leve op til Vintage Clouds høje tekniske krav. Teamet udviklede også en speciel maling, som er brugt i enheden, der kan reflektere mest muligt lys ud i lysenheden.

”Uden forskerteamets arbejde havde vi ikke stået med det unikke produkt, vi gør i dag – og endnu vigtigere, uden dem, havde vi ikke vundet verdens største digitaliseringsprojekt,” siger Niels Bokkenheuser, der har store forventninger til den nye filmskanner.

Mange af verdens store TV-stationer vil i disse år digitalisere deres enorme filmarkiver, og Svensk TV er blandt de første TV-stationer til at digitalisere sit arkiv, som består af mere end 40.000 timers film.

”Med ordren er vi blevet bekræftede i, at vores produkt er markedets bedste. Vi har brugt tre år på at udvikle skanneren og med tilsammen mere end 80 års filmerfaring, vidste vi godt, at vi kunne udvikle noget stort, men at kvaliteten skulle blive så høj, kan vi i høj grad takke Steen Grüner Hanson og hans team fra DTU Fotonik for.”

Vintage Cloud havde over et lille år knap ti møder med lysforskerne, hvor de gav input til udviklingen af lysenheden.

”Vi har i dag brugt 200 af vores 400 forskertimer fra Viden som Vækst-motorforløbet til at udvikle en LED-lysenhed, som kan digitalisere 16 mm.-film. De sidste 200 timer vil vi bruge til at få udviklet en ny lys-enhed, der kan digitalisere 35 mm.-film,” slutter Niels Bokkenheuser, der regner med, at den nye filmskanner vil gøre, at virksomheden vil vinde endnu flere store filmdigitaliseringsudbud i fremtiden. Vintage Cloud har eksisteret siden 2012 og beskæftiger fem mand.