Taiwan's FormoSat-5-satellit med de tre stjernekameraer fra DTU Space øverst. (Illustration: Formosat-5/Wikipedia)

DTU-udstyr med på Taiwans første satellit i rummet

Jordobservation Satelitter

Taiwan har opsendt landets første egen satellit, som skal bruges til observation af landjorden. DTU Space har bygget de tre stjernekameraer, der bruges til præcis navigation af satellitten.

Med hjælp fra DTU rykker Taiwan nu for alvor ind i rumalderen. Det skete for nylig, da satellitten Formosat 5 blev succesfuldt opsendt fra Vandenberg Air Force Base i Californien med en Falcon 9-raket fra det private firma SpaceX.

Med missionen har Taiwan fået sin første egen satellit i rummet. Fra en lav bane skal den bruges til observation af landjorden. Den er den første større rummission, Taiwan selv har designet, bygget, testet og klargjort til opsendelse.

DTU Space har bygget en væsentlig del af det udstyr, satellitten bruger til at navigere efter.

”Vi er stolte over at hjælpe Taiwan ind i rumalderen med vores bidrag til Formosat 5. Vi har bygget tre stjernekameraer til missionen. Det er en konfiguration, der sikrer både stor præcision og fleksibilitet, når satellitten skal navigere, ” siger professor på DTU Space, John Leif Jørgensen.

Unikt DTU-udstyr til hver mission

DTU Space har leveret stjernekamerarer til mange rummissioner. Teknologien er unikt tilpasset til hver enkel mission.

Den knap 500 kilo tunge Formosat 5-satellit skal primært fungere som et observatorium, der ser ned på jorden fra omkring 700 km højde. Her fra kan satellitten blandt andet undersøge landområder for tørke og vegetation. Det sker med et kamera, et optisk multispektralt teleskop, der kan tage fotos af jorden i høj opløsning.

Med opsendelsen er Taiwan og den nationale rumorganisation NSPO rykket et skridt nærmere ambitionen om at blive en selvstændig aktør i rummet.

Næste generation teknologi på vej fra DTU

NASA’s Mars 2020-mission er af de næste store opgaver med stjernekameraer, DTU Space arbejder på.

Her skal en særlig udgave af kameraet bruges til præcis positionering af et røntgenmikroskop. Dette mikroskop sidder yderst på armen på det ubemandede køretøj, der skal sættes ned på overfladen af Mars for at bevæge sig rundt udvalgte steder på planeten og søge efter tegn på fortidigt biologisk liv. 

”Det bliver en helt ny måde at bruge vores teknologi på. Der ligger et stort og spændende udviklingsarbejde i det, som vi er i fuld gang med sammen med NASA og andre partnere,” siger John Leif Jørgensen.

(Illustration: Formosat5-satellitten, hvor stjernekameraerne fra DTU Space kan anes øverst)