Buildings 201-205: Life Science & Bioengineering

With the construction of a new 50,000 m2 Life Science and Bioengineering complex, DTU will be able to bring together most of the bio-scientific research environments at its Lyngby campus. The complex will be the new home for DTU Vet, DTU Aqua, and DTU Food.

Boasting 27,500 m2, Building 202 is the largest new facility to be built at DTU since DTU Lyngby Campus was inaugurated in the early 1970s. As a new home for DTU Aqua, DTU Food and DTU Vet, the building will house both people and animals. At the same time, it must function as a social and academic forum and as a meeting place for the bio-scientific research environment at DTU. Building 202 is linked to the two existing buildings 201 and 204, which each measure 7,000 m2, via walkways on two floors. The two buildings, which were previously laboratory buildings for DTU Chemistry, are being totally renovated and fitted out with offices. 

A built biosphere
At the heart of the complex is the Biosphere. A three-storey atrium where skylights funnel in the daylight, and with views of the courtyards, Kemitorvet, and the surrounding landscape. The Biosphere will be a place for social meetings and academic exchanges between researchers, students, partners, and guests. There is room here for presentations, debates, exhibitions and events, and the open lounge areas are perfect for breaks and group work. The open, bright atrium creates visual contact with researchers and staff on the floors above, and supports the vision of openness and knowledge sharing between the various academic fields.

 

Visible and living laboratories
The laboratories in the building are gathered centrally in departments, which offers researchers the best possible working conditions. The labs are located close to goods and staff lifts, while the offices and social areas are oriented towards the ends of the buildings. The lab offices have direct access to the building’s roof gardens and balconies, and glass walls and open areas ensure uninterrupted views of the courtyards, while the work taking place in the laboratories is visible from the Biosphere below and passers-by in the corridors. At basement level, there is a blue zone with fish pens and a section for small animals.

The distinctive black roof houses the technical installations. The building will be the largest in Denmark to use ring ventilation, a very flexible solution that is particularly suitable for laboratories, which normally use a lot of energy for air extraction, from chemicals and fume cupboards, for example. The system will ensure enhanced flexibility in the 250 laboratories, and allows ventilation to be targeted where it is most needed. It is estimated that the system will help cut electricity consumption by approximately 50 per cent compared to a standard laboratory building.

 
Access to the Life Science and Bioengineering complex is through Kemitorvet and from the avenue via the inner courtyard. It will therefore be natural to pass through the ground floor of the complex to and from Main Building 101.

 

Facts

  • Construction period: 2014-2019
  • Area: Ca.50.000 m2
  • Budget: DKK 1.4 billion

More info

Pdf. with texts and visualizations explaining the Life Science & Bioengineering building complex

Download