Building 220: Biotech high-rise

Building 220 will house world-leading biosustainability research, and will be the new home for DTU Biosustain—Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability.

The six-storey building, which boasts an area of 12,300 m2, will be the highest at DTU Lyngby Campus. The research centre will be centrally located next to the key Life Science and Bioengineering complex, and will include state-of-the art research laboratories for biotechnological research in addition to meeting and office facilities as well as common areas for DTU. 

Future-proof laboratories

 Building 220 is a specialized research building and a new interpretation of DTU's longhouses. The result is a six-storey splitlevel ‘longhouse’ with an open main thoroughfare, high open atriums, and secure GMO-class laboratories. The building is designed to be as flexible as possible, so that the furniture and layout can be easily changed and adapted to meet future research needs.

Visibility and coherence
 In a larger context, the building is intended to serve as a framework and boost research for the centre’s more than 200 employees and partners. But as it is located in a densely built part of Quadrant 2, it will also become an integrated part of DTU’s common areas. The lower floor will function as an open interior thoroughfare connecting Kemitorvet and Søltoft Plads which can be used by students and staff. This is where the canteen and common areas are located, and as the building spans a landscape-level change, it offers an interesting sense of space in the inner pedestrian thoroughfare. The administration and research facilities for DTU Biosustain—Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability are positioned on the upper floors. On arriving at the building from Kemitorvet, you step into the inner pedestrian thoroughfare and make visual contact with DTU Biosustain Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability. Further along, you are led down a wide staircase which follows the landscape level and into the canteen. At the foot of the stairs, the building opens up to present a distinctive room with doubleheight floors and views of the research environment. 

Facts

  • Area: 12,300 m2 
  • Budget: DKK 315 million 
  • Construction period: 2015-2016 
  • Architects: Vilhelm Lauritzen Arkitekter 
  • Engineer: MOE Rådgivende Ingeniører 
  • Landscape: GHB Landskab 
  • Primary contractor: BAM Danmark

Contact

Nils Møller
Head of Section
CAS
+45 40 97 51 00

Contact