Over 73 mio. til fri forskning

torsdag 03 maj 18

2018-bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond

• I alt har forskere søgt om forskningsmidler for ca. 5,2 milliarder kroner til 1584 forskningsprojekter
  • 239 projekter er vurderet til at være af særlig høj international kvalitet med afsæt i en ny og banebrydende idé, kendetegnet ved en klar og afgrænset problemformulering
  • Den gennemsnitlige bevilling er på lidt over 3,3 millioner kroner
  • Midlerne er konkurrenceudsatte og hoveduddelingen falder i maj
  • I alt 17 forskellige forskningsinstitutioner er på listen over modtagere af de offentlige midler til fri forskning. Foruden universiteter og hospitaler, er det forskningsinstitutioner som f.eks. DIIS, Kræftens Bekæmpelse, Nationalmuseet og SFI - Det Nationale Forsknings- center for Velfærd.

Kilde: Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget sammenlagt 73,3 mio. til 24 projekter fra DTU.

Det sker som led i fondens årlige uddeling af bevillinger til excellent ny forskning. I 2018 uddeles i alt 750 mio. kr. fordelt på 239 projekter over hele landet, skriver Danmarks Frie Forskningsfond i en pressemeddelelse. DTU tegner sig således for lige under 10 % af de samlede bevillinger.

Forskningsprojekterne skal være med til at igangsætte banebrydende forskning på universiteter, hospitaler og forskningsenheder landet over og inden for alle videnskabelige hovedområder.

Bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, Peter Munk Christiansen, siger om projekterne:

”De 239 bevillinger giver os et fingerpeg om, hvor dansk forskning fornyer sig lige nu. Forskerne er eksempelvis på tværs af faglige skel optaget af teknologiske landvindinger og videnskabelige problemstillinger, som opstår, når teknologi og mennesker smelter sammen.”

Det samme gør sig gældende for DTU’s projekter. Projekterne spænder fra nemmere allergitests, billigere isotoper til kræftdiagnoser og reduktion af isdannelse på flyvinger til fejlrettende koder, energihøst ved hjælp af svævende todimensionelle magneter, 3D print af bløde materialer og forbedrede metoder til produktion af støbejern.

Projekterne er opdelt i to kategorier. Du kan læse meget mere om de enkelte projekter her:

Forskningsprojekt 1

Forskningsprojekt 2