Foto: Mikal Schlosser

Studerende får professionelt rum til videoproduktion

mandag 05 jan 15

Kasper Skårhøj
E-læringskonsulent
Afdelingen for Uddannelse og Studerende

Denne artikel er udgivet i DTUavisen nr. 1, januar 2015.
Læs hele avisen som bladre-pdf her: http://bit.ly/17cOVn3

I kælderen under biblioteket på Lyngby Campus kan undervisere og studerende nu optage og redigere video på egen hånd.

DTU-adgangskortet fik 1. januar en ekstra funktion: Det åbner dørene til DTU's to nye Media Labs i kælderen under biblioteket i Lyngby - et fuldt udstyret videooptagelsesstudie og et post-produktionsrum, hvor videoen kan redigeres. Videostudiet er tilmed ’smart’, for har man en gang brugt og indstillet udstyret, husker systemet, hvordan det hele stod, så man let kan optage en serie visuelt sammenhængende videoer.

”Vi har forsøgt at skabe et professionelt rum med ambitiøst udstyr, som samtidig er fleksibelt, brugervenligt og nemt at betjene. Men vi glæder os til at fortsætte udviklingen i samspil med brugerne,” siger e-læringskonsulent Kasper Skårhøj fra LearningLab DTU, som har stået for indretningen af medierummene.

Professionelt grej

Studiet rummer en række forudprogrammerede indstillinger af lys, kameraføring osv., så man blot ved at trykke på en knap hurtigt kan lave en professionelt udseende optagelse. Og til redigeringen findes både pc og Mac plus alt tænkeligt relevant software − til alle brugerniveauer.

Til videostudiet hører hele fire kameraer, så alle vinkler kan dækkes. Et kamera er monteret i loftet og kan være nyttigt, hvis man ønsker at vise en prototype af sit produkt. En stor skærm i rummet kan fungere som ’green screen’, så optagelsen kan laves foran et stillbillede eller med en baggrundsvideo for at fuldkomme illusionen. Alternativt kan man vælge flere forskellige farver som fast baggrund.

Videorummet er forsynet med et bevægeligt redigeringsbord med pc og digital tegneplade, så man kan redigere sin optagelse undervejs. Rummet er lydisoleret, og clipsmikrofoner gør, at baggrundsstøjen er minimeret, og der kun er fokus på den direkte lyd.

Booking gennem biblioteket

De nye Media Labs reserveres gennem bibliotekets almindelige bookingsystem, og man kan samtidig bestille hjælp til optagelse og eventuel efterbehandling fra en uddannet og erfaren studentermedhjælper. Studentermedhjælperen vil også have en fast ugentlig vagt i lokalerne, og biblioteket arbejder på at lave en række video-manualer som visuelt supplement til de skrevne vejledninger.

”Det er en drøm, der nu går i opfyldelse,” siger teamleder Lars Binau fra DTU Bibliotek.

”Efterhånden bruger mange undervisere video til at understøtte læringen, og et stigende antal studerende, for eksempel mange af DTU Skylabs brugere, har brug for at pitche deres idéer eller en prototype for investorer, for eksempel til crowdfunding. Biblioteket er også selv ved at lære udstyret at kende, så vi kan lave undervisningsvideoer som en del af vores egen formidling. Og ved næste Robocup-event kommer videopræsentationer af robotterne til at indgå i konkurrencen.”