Rusland forærede DTU Space buste af Yuri Gagarin

mandag 05 sep 16

Kontakt

Niels Andersen
Direktionsmedlem med særligt ansvar for erhverv og myndighed
DTU Space
45 25 97 83
I fredags fik DTU Space overrakt en buste af den første mand i rummet, Yuri Gagarin. Det skete ved en højtidelighed på et-årsdagen for opsendelsen af den første danske astronaut Andreas Mogensen og hans russiske kaptajn og pilot Sergey Volkov.

De to havde ikke set hinanden, siden de for et år siden sagde farvel i rummet, hvor Andreas Mogensen kun deltog på en kort ekspedition og Sergey Volkov blev og arbejdede fra rumstationen i et par måneder.

”Det er dejligt at se Sergey og hans familie her i Danmark. Vi begyndte at træne sammen forud for vores rumfærd for tre år siden. De strabadser vi var igennem i form af eksempelvis overlevelsesnætter i det fri i den sibiriske januar-frost, har gjort båndene mellem os stærke og mere end blot rent professionelle,” sagde Andreas Mogensen i sin tale og tilføjede, at han gerne selv som Sergey ville opleve rummet igen.

Grænser betyder ikke noget
”Når man betragter jorden fra rummet, er det tydeligt, at grænser ikke betyder noget. Derfor er det oplagt at samarbejde internationalt om opgaverne. Vi har samme mål, som vi arbejder for, og som vi kan hjælpe hinanden til at nå,” fortsatte Andreas Mogensen, før han og Sergey Volkov afslørede busten af Yuri Gagarin.

Det var den russiske fond ”Dialogue of Cultures – United World”, der via den russiske ambassade har skænket busten til DTU Space som påskønnelse for mange års dansk-russisk samarbejde inden for rumområdet.

Udover at samarbejde med Rusland har DTU Space også et omfattende samarbejde med bl.a. den europæiske rumfartsorganisation ESA og den amerikanske søsterorganisation NASA.

Det første rumsamarbejde med Rusland blev indledt i 1986 med et instrument kaldet WATCH, der blev udviklet på det daværende Dansk Rumforskningsinstitut (DRI), som senere er blevet en del af DTU Space. Samarbejdet er fortsat gennem årene og kulminerede med opsendelsen af Andreas Mogensen til ISS i fjor. Det foregik med en russisk pilot, rumkapsel og løfteraket fra Kasakhstan, hvorfra i øvrigt også Gagarin blev opsendt i 1961.

Fakta
Yuri Gagarin blev det første menneske i rummet den 12. april 1961, da han blev sendt op med rumfartøjet Vostok 1.

Relaterede Videoer  

Vis flere