Foto: Bjørn Lymann

To topforskere får millionbeløb af VILLUM FONDEN

Konstruktion og mekanik Fysik
Generøse bevillinger fra VILLUM FONDEN på 31 og 39 mio. kr. går til to professorer fra henholdsvis DTU Mekanik og DTU Fotonik

To DTU-professorer er blandt de første til at modtage bevillinger fra  VILLLUM FONDENs nye program ’VILLUM Investigators’: Professor Niels Asger Mortensen fra DTU Fotonik og professor Ole Sigmund fra DTU Mekanik.

Det er første gang, at VILLUM FONDEN bevilger midler til ’VILLUM Investigators’, der skal give erfarne og fremragende forskere fra både ind- og udland på en dansk forskningsinstitution mulighed for at for at fordybe sig i den forskning, de brænder mest for. I alt modtager 11 danske topforskere bevillinger, og de er udvalgt blandt 101 ansøgere.

”Hver af de 11 forskere har demonstreret nytænkende, banebrydende forskning af højeste internationale videnskabelige kvalitet, og hver især har de lederevnerne og potentialet til at opbygge og fastholde et internationalt forskningsmiljø og derigennem yde et væsentligt bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning – og i sidste ende samfundet,” siger professor og forskningsdirektør i VILLUM FONDEN Thomas Sinkjær.

DTU-modtagerne er:

 

Niels Asger Mortensen, professor i faststoffysik, DTU Fotonik, som modtager 39.898.404 kr. 

Projekttitel: The quantum realm of metal nanostructures and enhanced light-matter interactions

Niels Asger Mortensen arbejder med lys-stof vekselvirkninger på grænsefladen mellem kvantefysik og klassisk elektrodynamik. Han vil med sin forskning muliggøre, f.eks. ubrydelig kryptering af kommunikation og informationsbehandling hurtigere end klassisk muligt, men også udvikling af enkeltmolekyle sensorer.


Ole Sigmund, professor i faststofmekanik, DTU Mekanik, som modtager 31.076.106 kr.

Projekttitel: InnoTop - Interactive, Non-Linear, High-Resolution Topology Optimization

Ole Sigmund arbejder med teoretiske udvidelser og praktiske anvendelser af såkaldte topologioptimeringsmetoder (TO), et computerbaseret værktøj til systematisk design af mekaniske systemer, indenfor bl.a. design af ekstreme materialer, smarte materialer og eftergivelige mekanismer. Med sin forskning ønsker Sigmund at opnå ny grundlæggende viden indenfor TO, og således give mulighed for store vægtbesparelser, mindre brændstofforbrug og miljøbelastning indenfor fx. fly- og bilindustrien.

Læs mere om Ole Sigmunds forskning på DTU Mekaniks website.