Foto: Thorkild Amdi Christensen

Byggepladsen bruges som klasseværelse

Bygningskonstruktion Byggeproduktion og byggeledelse

Byggepladserne på Lyngby Campus indgår i uddannelsen af bygningsingeniører.

En solrig sensommereftermiddag myldrer 44 diplomingeniørstuderende iført sikkerhedssko, selvlysende veste og hjelme ned i det 12 meter dybe hul på byggepladsen Life Science & Bioengineering bygning 201-205. Turen er et led i deres undervisning på kurset ‘Projektering og udførelse af bygninger’, som udbydes til fjerde semester på uddannelsesretningen Byggeri og Infrastruktur.

Underviseren, Esper Christophersen, fører de studerende sikkert ned på byggepladsen. Han er på niende år ekstern lektor på DTU, og til daglig er han sektionsdirektør for Anlæg og Beton Østdanmark hos MT Højgaard, der har entreprisen på opførelsen af råhuset for bygning 202 – en opgave, som Esper har ansvaret for.

"Jeg tager altid mine studerende med ud på en af MT Højgaards byggepladser. Denne gang kan vi spare buspengene og gå derhen. Det er vigtigt at se en rigtig byggeplads, for virkeligheden er altid anderledes end tegnebrættet," forklarer Esper Christophersen om at udnytte DTU’s byggepladser til undervisning.

Optimering øger indtjeningen

Engageret slår han ud med armene og beder de studerende om at kigge sig omkring på byggepladsen:

"Det er vigtigt at se en rigtig byggeplads, for virkeligheden er altid anderledes end tegnebrættet."
Esper Christophersen, ekstern underviser og sektionsdirektør i MT Højgaard

"Læg mærke til det areal, vi har, og se, hvor forskellige processer, vi kan udføre på én gang: Vi har jordarbejde, betonarbejde og montage i gang samtidig. Jo mere du kan planlægge og optimere processerne på byggepladsen, jo mere indtjening kan du sikre din virksomhed."

Et blik ud over området bekræfter sektionsdirektørens pointe, for der graves og støbes, mens kraner løfter elementer rundt, uænset at den næste generations bygningsingeniører suger viden til sig. Esper deler flere pointer med dem, og det gælder om at lytte efter, for efterfølgende skal de bruge deres viden til at løse opgaver med planlægning og prissætning af et byggeri.

Kurset strækker sig over syv undervisningsdage samt seks projektdage og afsluttes med en eksamination. For råhusets vedkommende er opførelsen først fuldført i 2015.