Photo: Colourbox

En fossilfri fremtid er inden for rækkevidde

It-systemer Energisystemer Elforsyning Energi
Er det realistisk, at større danske byer kan køre 100 procent på vedvarende energi i 2025? Ja, mener DTU-forsker.

Danmark skal være 100 procent fossilfrit i 2050, lyder de langsigtede klimapolitiske mål. Og flere danske byer og kommuner overgår i øjeblikket hinanden i at sætte nye ambitiøse grønne mål. Således har Sønderborg erklæret, at de vil køre udelukkende vedvarende energi i 2029, og København har sat trumf på og sagt 2025. Men hvad skal der egentlig til? Det har professor Henrik Madsen fra DTU Compute svaret på.

“Teknisk set er det faktisk ikke så svært, som man måske skulle tro,” lyder det fra en optimistisk Henrik Madsen. Det kræver dog, at man tænker ud af boksen og udvikler og anvender nye intelligente teknologier til sammenkoblinger i energisektoren. Og det er netop formålet med et stort forskningsprojekt kaldet CITIES, som Henrik Madsen fra DTU Compute, er leder af.

CITIES er en forkortelse for “Center for IT-intelligent Energy Systems in Cities” Og selvom det seks-årige forskningsprojekt kun har et enkelt år på bagen, så har Henrik Madsen faktisk noget at have sin optimisme i.

"CITIES vil ikke blot føre os tættere på en fossilfri fremtid, det vil også betyde udviklingen af en masse ny teknologi og intelligente løsninger, som kan blive vigtige eksportartikler for Danmark."
Henrik Madsen, professor, DTU Compute

“Vi har allerede vist, at det kan lade sig gøre at forsyne hele Danmark udelukkende med vedvarende energi. Sidste år i januar dækkede vindenergien i flere dage op til 120 procent af Danmarks elforbrug. Der er selvfølgelig stadig et stykke vej, før vi kan sikre vedvarende energi hele året rundt, men det er bestemt muligt, ” forklarer Henrik Madsen.

Decentralisering på vej

Udfordringen bliver at få forbundet alle de små decentrale enheder, der kommer til at udgøre fremtidens energiforsyning, fremfor de få store centraliserede udbydere, som kendetegner sektoren i dag. En stor del af løsningen ligger i en it-relateret anvendelse af den voksende mængde data, som er til rådighed takket være nye teknologier, i en ny og intelligent form for planlægning og styring.

“I CITIES fokuserer vi på byerne, fordi byerne allerede har meget af den infrastruktur og kompleksitet, som vil kendetegne fremtidens sammenhængende energiløsninger, men de systemer og matematiske modeller, vi bygger, skal i princippet kunne favne og integrere informationer på alle niveauer lige fra vaskemaskinen ude hos forbrugeren til national eller kontinental energiplanlægning, optimering og styring," forklarer Henrik Madsen.

Nye teknologier

Her begynder matematikken for alvor at blive kompleks. Men avancerede algoritmer og matematiske modeller med mange typer data er netop det, som man er ekspert i på DTU Compute. Og med i forskningsprojektet CITIES er også en lang række virksomheder, som skal være med til at udvikle nye teknologier, som f.eks. Smart Meters, der via hyppige målinger i boligen giver vigtige data om energiforbrug og behov, eller nye apps til telefonen, som kan guide forbrugerne til at spare penge på energi.

“CITIES vil ikke blot føre os tættere på en fossilfri fremtid, det vil også betyde udviklingen af en masse ny teknologi og intelligente løsninger, som kan blive vigtige eksportartikler for Danmark,” fortæller Henrik Madsen.

Fakta om CITIES

CITIES står for “Center for IT-intelligent Energy Systems in Cities”. Projektets formål er at etablere og drive et integreret forskningscenter, som dækker alle aspekter af energisystemet, og som fungerer som udvikler af intelligente IT-løsninger til fremtidens Smart Cities.

Projektet er finansieret af det Strategiske Forskningsråd med start i begyndelsen af 2014 og slut ved udgangen af 2019. Det er et samarbejde mellem en lang række nationale og internationale partnere fra universitetsverdenen, industri og både offentlige og private dele af energisektoren.

Læs mere på smart-cities-centre.org