Electrolysis cell made by Haldor Topsøe A/S

DTU og Haldor Topsøe indgår ny elektrolyse-aftale

Energi Elektrokemi
DTU og Haldor Topsøe A/S har indgået en ikke-eksklusiv licensaftale inden for keramiske elektrolyseceller (SOEC).

Aftalen betyder, at Haldor Topsøe A/S fortsætter med at fremstille celler, stakke og systemer, nu indenfor elektrolyse, og at de 30 mand, der blev overført fra Topsoe Fuel Cell (TOFC) til Haldor Topsøe, nu kan fremstille og udvikle keramiske elektrolyseceller (SOEC) i samarbejde med DTU Energikonvertering.

”Det gør det muligt for Haldor Topsøe A/S at udvikle nye forretningsområder”, siger institutdirektør og professor Søren Linderoth, DTU Energikonvertering, der er glad for at aftalen er kommet på plads.

"Aftalen med DTU gør det muligt at bruge celle-teknologier udviklet af DTU for at sælge elektrolyse applikationer på det åbne marked"
Henrik Olsson Wene, Vicepræsident for nye forretningsområder, Haldor Topsøe A/S

Det er den danske regerings mål, at vindenergi skal implementeres mere i dansk energipolitik. Det øger behovet for elektrolyse til lagring af vindenergi og til fremstilling af brændstof til transportsektoren, både til de lette køretøjer, men også til lastbiler og fly. Aftalen mellem Haldor Topsøe og DTU Energikonvertering vil styrke forskningen indenfor disse vigtige områder indenfor fremtidens energisystemer, og samarbejdet får også betydning, når Haldor Topsøe A/S i 2015 fremstiller en 40 kW SOEC-enhed til fremstilling af syntesegas i et projekt om omdannelse af biomasse og vind til syntetiske brændsler. 

”Det er en integreret del af Haldor Topsøes vækststrategi at udvikle et antal fremtidige vækstplatforme, og elektrolyse har efter vores mening stort potentiale og ser meget lovende ud”, siger Haldor Topsøes vicepræsident for nye forretningsområder Henrik Olsson Wene.

”Aftalen med DTU gør det muligt at bruge celle-teknologier udviklet af DTU for at sælge elektrolyse applikationer på det åbne marked”.

Med aftalen kommer Haldor Topsøes indsats inden for SOEC op på ca. 40 personer, hvilket er den største enkeltvirksomhedsindsats indenfor SOEC i verden.