Foto: STAMERS KONTOR

Ny forsøgshal skaber læring, inden murene er rejst

Byggematerialer Bygningskonstruktion
Ny forsøgshal på DTU giver helt nye muligheder for test af materialer og konstruktioner. Allerede inden den nye forsøgshal står klar, er der masser af læring at hente for både studerende, undervisere og samarbejdspartnere. Det stod klart ved rejsegildet for den nye bygning.

Den 1. november var der rejsegilde på DTU. Det var et lidt alternativt et af slagsen, da der ikke var nogen tagryg at sætte kransen fast på. I stedet blev det fejret, at spændeplanet på den kommende forsøgshal i bygning 119A er støbt.

Spændeplanet er rygraden i den kommende bygning, som skal huse testfaciliteter, der skal bruges af Villum Center for Advanced Structural and Material Testing (CASMaT).

CASMaT er et samarbejde mellem DTU Byg, DTU Mekanik og DTU Vindenergi, som i fællesskab skal bruge den nye bygning til at lave avancerede mekaniske test af konstruktion og materialer i forskellig skala. Bygningen etableres som en tilbygning til det eksisterende ”Structural Lab” på DTU.

Byggeproces med indbygget læring

Allerede i de indledende faser har bygningen været kilde til god læring for såvel DTU som de øvrige samarbejdspartnere. Det stod klart i de taler, der blev holdt i forbindelse med rejsegildet for den nye bygning.

”En af de særlige ting ved byggeriet er, at det bliver filmet. Det giver en oplagt mulighed for at vise byggeprocessen senere hen i forbindelse med undervisning af kommende ingeniører. Det er en mulighed, jeg håber, I vil gøre brug af,” lød det fra Jacob Steen Møller, campusdirektør på DTU, som er bygherre for projektet.

Når bygningen står færdig og er fyldt med nyt, avanceret udstyr, går næste skridt af læringen i gang. Den nye bygning bliver en state-of-the-art-facilitet, der giver helt nye muligheder. Projekterne og samarbejdspartnerne står allerede i kø, for at komme i gang, så vi kan næsten ikke vente, til bygningen står færdig,” sagde Henrik Stang, vicedirektør for DTU Byg og centerleder for CASMaT.

"Projekterne og samarbejdspartnerne står allerede i kø, for at komme i gang, så vi kan næsten ikke vente, til bygningen står færdig"
Henrik Stang

Også Henrik Døssing fra ingeniørfirmaet Alectia, som er partner i byggeprojektet, understregede de unikke muligheder, forsøgshallen rummer.

”Vi har her en konstruktion, der vil give fremtidige ingeniører mulighed for at teste i skalaer, der hidtil ikke har været muligt,” lød det fra Henrik Døssing ved rejsegildet.

Godt samarbejde om kompliceret byggeri

Den nye forsøgshal er et byggeri, der kræver præcision og planlægning fra alle parter. Heldigvis er samarbejdet mellem alle projektpartnere godt, selv om der er tale om et kompliceret byggeprojektet. Det skyldes blandt andet, at alle projektpartnere er meget begejstrede for de muligheder, byggeriet giver.

”Ofte laver vi noget, som folk ikke fordyber sig i. Denne gang laver vi noget, som mange mennesker rigtig gerne vil tage i brug. Det er dejligt at mærke interessen hele vejen rundt,” sagde Bendy Z. Pedersen fra CG Jensen, som er hovedentreprenør på byggeprojektet.