FOTO: Stamers Kontor
FOTO: Stamers Kontor
FOTO: Stamers Kontor
FOTO: Stamers Kontor
FOTO: Stamers Kontor
FOTO: Stamers Kontor

DTU Skylab nomineret til RENOVER prisen

Konstruktion og mekanik

I 2014 flyttede DTU Skylab ind i en nyrenoveret bygning med helt nye faciliteter og udformning. Nu er det innovative værksted blevet nomineret til RENOVER prisen, der for tredje år uddeles til de bedste renoveringsprojekter i Danmark.

Skylab’s bygning 373 er et eksempel på, hvordan man kan transformere en af universitetets eksisterende bygninger til noget helt nyt, hvor arkitekturen kan være med til at understøtte en vision. Den tidligere forskningshal, der har været brugt af DTU Byg, står nu som en central brik i de start-up virksomheder og innovative produkter, som de studerende på DTU hele tiden er i gang med.

Den omfattende renovering har nu betydet, at DTU Skylab sammen med seks andre projekter er blevet nomineret til RENOVER prisen 2015. De seks renoveringsprojekter er blevet udvalgt fra en pulje på 167. Bag ombygningen på 1550 m2 står arkitektfirmaet Juul |Frost Arkitekter med Alectia som totalrådgivere. Skylab åbnede i september 2014.

Respekt for arkitekturen 

Alle de nominerede er udvalgt af prisens nomineringsudvalg bestående af fire medlemmer med både arkitektonisk, ingeniørmæssig, og bygherre-erfaring.
I begrundelsen for nomineringen af DTU Skylab lyder det:

”DTU Skylab er et fornemt eksempel på, hvordan en visionær bygherre i samarbejde med de studerende og rådgiverne kan gøre en udslidt bygning til et symbol på fanden i voldsk gå-på-mod og en livgivende eksperimenterende praksis.”

Derudover lægger udvalget vægt på, at renovationen er sket med respekt for bygningens eksisterende arkitektoniske værdier. Blandt andet bygningens bølgede facade, den dobbelthøje værkstedshal og den indvendige struktur med betonsøjler og kranbaner, der alle er med til at bevare bygningens sjæl som rustik værkstedshal.

Før og efter billede af DTU Skylab (FOTO: Stamers Kontor)

Under udvikling siden 2012

DTU Skylab har været under løbende udvikling siden 2012, men det var først ved renoveringen i 2014, at der for alvor skete noget. Renoveringen betød blandt andet, at der nu er mulighed for at benytte omfattende prototypeværksteder med 3D printere, 3D-scannere, laserskærer, CNC-fræsere, laboratorium og meget andet. I midten af det 1550 m2 store værksted svæver bygningens måske største kendetegn: den store firkant, som er et rum bygget, så det giver en illusion af at det svæver. Rummet bruges blandt andet til mødelokale og receptioner.

Henover sommeren skal et valgkollegium bestående af 70 udpegede personer fra byggebranchen stemme om, hvilket projekt der skal løbe med titlen som Danmarks bedste renovering 2015. Vinderen kåres ved en stor fest på Papirøen i København d. 3. september og modtager 100.000 kroner.