Utraditionelt samarbejde mellem forskning og kunst

Fysik Kvanteteori og atomfysik
Ny bog giver en indføring i moderne kvantekryptering. Manuskriptet er skrevet i hånden af teknologiforskrækket forfatter. 

Modsætningerne mødes i den dystre krimifortælling 'Thanatos', der netop er udkommet. Det afspejles i den grafiske romans sort/hvide illustrationer, der er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem forfatteren Jan Egesborg og illustratoren Johannes Töws. Samarbejdet omfatter også kvantefysiker Ulrich Busk Hoff fra DTU. 

”Jeg er selv teknologiforskrækket, så det har været en hård proces at skabe romanen om noget så teoretisk svært begribeligt som netop kvantekryptering. Set i bakspejlet var det vanvittig ambitiøst af os,” siger Jan Egesborg.

Det har taget godt et år at udarbejde romanen, der berører et så relevant tema som truslen fra cyberkriminalitet, der konstant lurer både på personligt og storpolitisk niveau. Undervejs får vi en detaljeret beskrivelse af principperne bag en af de nye teknologier, der giver håb om bedre sikkerhed for vores kommunikation og personlige data – kvantekryptering. Samtidig mindes vi om, at ny teknologi ofte er et tveægget sværd, der i de forkerte hænder kan anvendes med destruktive hensigter. Dette negative fremtidsperspektiv underbygges på det fortællemæssige plan af en historie om længsel efter døden.

Anderledes formidling af forskning

Bogen er resultatet af et usædvanligt samarbejde mellem forfatteren Jan Egesborg og kvantefysikeren Ulrich Busk Hoff. Ulrich Busk Hoff lægger stor vægt på at kunne sætte sin naturvidenskabelige viden i spil på andre måder end gennem videnskabelige artikler, der hovedsaglig læses af andre forskere. 

”Jeg er meget interesseret i at undersøge utraditionelle formater til at formidle vores forskning til samfundet. Samarbejdet med Jan Egesborg er unikt, fordi kunst og forskning indgår i en ligeværdig proces, hvor ingen har vetoret. Det skaber et nyt kunstnerisk rum til at behandle videnskab og teknologi, som er mere rigt end den sædvanlige videnskabsformidling. Kunstens rolle er netop at kunne give nye perspektiver på svære emner eller problemstillinger, og derfor er det for os et spændende format, når vi gerne vil henvende os til en læserskare uden for DTU's og forskningens mure,” siger Ulrich Busk Hoff.

Forfatteren og fysikeren har da også tidligere samarbejdet. Dengang var resultatet børnebogen 'Finn Foton og kvantefysikken', som de havde stor succes med. 

'Thanatos' rækker ud efter både 1800-tallets romantiske digtere og middelaldermaleren Hieronymus Bosch. Dens titel er inspireret af Freuds forståelse af Thanatos som menneskets dødsdrift, hvilket må siges at være et stærkt afsæt for en cyberkrimi.