Nyt Technologist om bæredygtigt byggeri

DTU’s internationale magasin sætter fokus på, hvordan både bygninger og hele byer kan blive mere klimavenlige og samtidig bedre at leve i.

En større og større del af verdens befolkning lever i byerne. Det betyder, at byggeriet vokser eksplosivt. Samtidig står byggeriet for en meget stor del af verdens CO2-udledning.

Et af hovedtemaerne i det nye nummer af Technologist er, hvordan man kan skabe mere bæredygtige byggerier. Det kan f.eks. være ved at tænke bæredygtighed ind allerede i valget af byggematerialer, som en af artiklerne dykker ned i. F.eks. kan en række restprodukter og -materialer genbruges i betonelementer og være med til at nedbringe betonens CO2-aftryk.

Det er et forskningsområde, som en af de medvirkende DTU-eksperter, professor Lisbeth M. Ottosen beskæftiger sig med, bl.a. i projektet ZeroWaste Byg og Circular Ocean-projektet. Her har man f.eks. eksperimenteret med at bruge udtjente grønlandske fiskenet som armering i beton i stedet for at tilsætte polymerer.

Andre eksempler er, at man kan konstruere hele bydele, hvor bygninger, el- og varmeforsyning, infrastruktur og elbiler indgår i et sindrigt samspil mellem energiproduktion og -lagring og -forbrug, som det er tilfældet i det DTU-ledede EnergyLab Nordhavn.

Læs hele featuren om ’sustainable buildings’ på Technologist’s website.

Magasinets anden store feature handler om fotonik og om, hvordan lysforskningen kan være med til at løse en række af samfundets udfordringer, som f.eks. datacentres enorme energiforbrug, og hvordan LED-teknologien kan skabe bedre og mere energieffektiv belysning.

Derudover er der som sædvanlig masser af andet interessant læsestof i Technologist – fra de ultrakorte tech-nyheder til dybdegående artikler og flotte infografikker.

Læs Technologist på technologist.eu, hvor artiklerne løbende bliver publiceret sammen med andre interessante nyheder fra teknologiens verden. Eller bestil papirversionen af magasinet her.