Foto: www.danskbeton.dk

Nytænkende professor modtager betonpris

Brokonstruktion Byggematerialer
Professor Kristian Hertz modtager Betonprisen 2015. Blandt andet for sin forskning og udvikling af superlette betonelementer.

Dette års betonpris går til professor ved DTU byg, Kristian Hertz. Han har igennem mange år forsket i beton, og i hvordan man kan udvikle og forbedre materialet. Det har ført til en lang række patenter samt udviklingen af superlette betonelementer, de såkaldte SL-dæk, der er blandt andet er mere fleksible, mere miljøvenlige og har bedre lydisolering end almindelig beton.

Kristian Hertz står også bag opfindelsen af Pearl-Chain Bridge Technology, der går ud på at samle betonelementerne på et forspændingskabel, som var det perler på en snor. På den måde kan broer samles lige der, hvor de skal bruges og løftes på plads meget hurtigere end tidligere.

Betonprisen er på 50.000 kroner og uddeles hvert andet år af Dansk Betonforening til en eller flere personer, der har ydet et væsentligt bidrag til udviklingen af betons muligheder.
Formanden for bedømmelsesudvalget, Christian Munch-Petersen, siger følgende om dette års modtager:

”Kristian Hertz har gennem de senere år udmærket sig som mønsterbryder og iværksætter i en ellers ofte noget konservativ branche. Han har hermed demonstreret, at man kan kombinere forskningsbaserede og innovative tekniske ideer med stringente forretnings- og kommercialiseringsplaner.”

Succesfuld idémand
"Det er en stor ære at modtage prisen – ikke mindst, når den gives for et brud med normerne for, hvordan man kan bygge med beton."
Kristian Hertz, professor, DTU Byg

SL-dæk er allerede blevet brugt i flere byggerier, blandt andet i bygning 324 på DTU Lyngby Campus, men også på Gammel Hellerup gymnasium. Og det er planlagt at skulle bruges til udviklingsparken Innovest i Skjern samt det nye boligbyggeri på Krøyers plads i København. Elementerne sælges igennem virksomheden Abeo, som Kristian Hertz selv er medstifter af. Virksomheden har haft stor succes og blev i 2013 kåret til Europas bedste spin-out virksomhed.

Hovedpersonen selv er glad for anderkendelsen af sit arbejde:

”Det, der i virkeligheden betyder noget, er at komme med ting, der forbedrer verden, så vi får noget smukkere at kigge på, og vores arkitekter kan lave nogle udtryksfulde byggerier. Det ser jeg prisen som en stor anerkendelse af,” siger Kristian Hertz.

Kristian Hertz får prisen overrakt den 10. marts i Tivoli Hotel & Congress Center i København.

 

Om Kristian Hertz

Født 1950.
1976: Uddannet civilingeniør i byggeri på DTH – nu DTU.
1980: Ph.d. "Fire Properties of Concrete Constructions”
2008: Udnævnt til professor ved DTU Byg. Forskning i design af bygningskonstruktioner, herunder miljørigtige konstruktioner, bygningsprojektering og betonkonstruktioners brandsikkerhed.
2010: Etablerer – bl.a. sammen med DTU – virksomheden Abeo A/S, der skal markedsføre Super-Lette Konstruktioner og Perlekædearmering.