Foto Colourbox

Beregner sætter pris på den enkeltes bæredygtige omstilling

En gruppe DTU-studerende har udviklet en bæredygtighedsberegner, som de nu arbejder på at gøre frit tilgængelig på nettet.

Hvordan kan jeg leve mere bæredygtigt? De fleste kender nok til alt det, man kan gøre; spise mindre kød, rejse mindre med fly, isolere huset bedre. Men hvordan kan man veje de forskellige handlinger op mod hinanden og finde ud af, hvad der giver den største effekt?

Det satte lektorerne Kristian Mølhave og Stig Irving Olsen sig for at finde ud af sammen med en gruppe studerende. Resultatet blev Bæredygtighedsberegneren, som blev testet af flere familier i forbindelse med foreningen Grøn Fremtids bæredygtighedsfestival i Lyngby 2. juni.

I medierne diskuteres det mest, hvor meget CO2, der udledes fra ens forbrug. Men bæredygtig omstilling handler om mere end CO2 og bør efter forskernes mening også forholde sig til andre parametre, f.eks. hvor meget vand eller andre ressourcer, der forbruges, hvordan biodiversiteten påvirkes osv.

Virksomheder som Novo Nordisk og Arla arbejder med et beregningsværktøj kaldet Natural Capital Accounting, som omregner miljøeffekten af forskellige handlinger til kroner og øre, for at få et overblik over, hvor og hvordan de skal sætte ind, så de får mest ud af deres grønne investeringer. Et regnestykke kunne f.eks. gå ud på, hvordan man kan opveje miljøpåvirkningen af en flyvetur ved at købe CO2-kvoter og få plantet nogle træer, der gør det godt igen.

"Bæredygtighedsberegneren giver et overblik over, hvordan man bedst kan sætte ind og undgår at spilde tid og penge på ændringer, der har minimal effekt."
Kristian Mølhave

Metoden er stadig under udvikling og indeholder en del usikkerheder, men den gør det trods alt muligt at afveje mange forskellige faktorer og få et grundlag for at tage en beslutning. 

Undgår spild af tid og penge
Hvad nu hvis man kunne få en tilsvarende vejledning til, hvordan man som privatperson nemmest ændrer sin livsstil, så den bliver mest bæredygtig? Det har Kristian Mølhave, Stig Irving Olsen og de studerende forsøgt med deres bæredygtighedsberegner, der kan vise, hvad ens private forbrugsvaner faktisk koster, hvor stort problemet egentlig er, og hvordan man nemmest kan gøre noget ved det. Bæredygtighedsberegneren er blevet testet af en række familier i Lyngby, som ville omlægge deres vaner for at blive så bæredygtige som muligt. Og alle familierne mente, den gav et godt overblik over, hvor meget deres indsats reelt ændrer.

”De beløb, man får frem, er lidt som en forudsigelse af aktiekurserne eller en vejrudsigt fjorten dage frem i tiden, men de giver alligevel et overblik over, hvordan man bedst kan sætte ind og undgår at spilde tid og penge på ændringer, der har minimal effekt,” siger Kristian.

Mange har et billede af, at det med miljøet er et kæmpe og uoverskueligt problem, men en positiv overraskelse ved beregneren var, at en persons miljøomkostninger ofte kun svarer til ca. en tiendedel af en årsløn. Det indikerer, at det skulle være muligt at gøre livet lang mere bæredygtigt for den enkelte - eller for samfundet, som kan sætte ind med afgifter de rigtige steder.

”Det skal dog bemærkes, at metoderne til beregning af miljøomkostninger stadig mangler at medtage flere miljøeffekter, og prisen derfor sandsynligvis er noget højere,” siger Kristian.