Photo: Henning Larsen Architects

Europæisk samarbejde giver forskere nye perspektiver

Henning Boje Andersen fik midler fra EU's forskningsprogram Horizon 2020 til at udvikle teknologi til at forske i sund aldring. Nu er han med til at løse en af Europas store samfundsmæssige udfordringer.

Det begyndte til en middag. Professor Thomas Bock fra Technische Universität i München og professor Henning Boje Andersen fra DTU Management Engineering havde været til den samme EuroTech Universities-workshop om ’Personalised Healthcare’ med deltagelse af forskere fra de fire universiteter i alliancen. Om aftenen faldt de i snak og blev opmærksomme på, at de havde fælles interesser.

Mens Thomas Bock er tidligere pilot og ekspert inden for automatisering, forsker Henning Boje Andersen i den menneskelige faktor i sikkerhedskritiske situationer, heriblandt inden for luftfart og sundhedssektoren. De tænkte ens, og inden aftenen var omme, blev de enige om, at de ville prøve at få et EU-projekt, så de kunne samarbejde om at udvikle teknologi til at understøtte sund aldring.

Tendensen fra deres hjemlande var nemlig den samme som i resten af Europa, hvor sundhedsvæsenet står over for store udfordringer. I takt med at borgerne bliver ældre, ser man flere aldersrelaterede sygdomme, herunder en vækst i livsstilssygdomme og kroniske sygdomme. Samtidig ved man, at hvis man ’fanger’ ældre, som er på vej til at blive svagelige, kan man spare lidelser og hospitalsindlæggelser.

Fandt nye kolleger

De to professorer valgte at bruge de støttemuligheder, som EuroTech Universities tilbyder forskere, der gerne vil arbejde sammen og udarbejde fælles EU-ansøgninger. Da de ikke i forvejen samarbejdede med relevante forskere på alliancens to andre universiteter, Technische Universiteit Eindhoven og École Polytechnique Fédérale de Lausanne, søgte de på hjemmesider og spurgte kolleger til råds. Inden længe var de et team med forskere fra alle fire universiteter.

Ansøgningen, ’Responsive Engagement of the Elderly Promoting Activity and Customized Healthcare’ (REACH), fik den højest mulige evalueringsscore og var den ene af to ansøgninger ud af i alt 176, som blev tildelt en bevilling på 6 mio. euro. Projektet er et blandt seks, der er støttet af Horizon 2020 inden for sensorbaseret teknologisk hjælp til sund aldring.

"Vi kunne nok have fundet nogenlunde den samme type forskere på DTU. Men ved at arbejde sammen med forskere fra EuroTech arbejder vi på tværs af lande og får nye perspektiver på, hvordan man arbejder med teknologi inden for ældreområdet," siger Henning Boje Andersen.

Bærbar teknologi og e-sundhed

Projektet sigter mod at udvikle løsninger, der gør ældre mere selvhjulpne og reducerer eller udskyder deres afhængighed af omfattende pleje. Det gøres ved at monitorere de ældres fysiske aktivitet og motivere dem til at udføre aktiviteter for at undgå funktionstab. Projektet adskiller sig fra lignende projekter ved at integrere og udvikle eksisterende produkter og tjenester inden for e-sundhed, rehabilitering, bærbar teknologi (wearables) og analyse af data.

Photo: Henning Larsen Architects   

 

I øjeblikket afprøver projektteamet dansk-udviklede træningsfliser blandt en gruppe ældre Lyngbyborgere, der skal trippe rundt på de skiftevis blinkende fliser for at fange og slukke lysene.


  

"Talrige undersøgelser viser, at øget fysisk aktivitet hos ældre i væsentlig grad forbedrer deres generelle sundhed. Det vil vi gerne støtte op om ved at anvende teknologier, der overvåger fysisk aktivet, hvis den ældre ønsker det. Dels for at kunne alarmere ved fald eller unormal stilstand og dels for at kunne give feedback om aktivitet, hvis den ældre ønsker det," siger Henning Boje Andersen.

I øjeblikket afprøver projektteamet dansk-udviklede træningsfliser blandt en gruppe ældre Lyngbyborgere, der skal trippe rundt på de skiftevis blinkende fliser for at fange og slukke lysene. Samtidig registreres deres aktivitet gennem hele døgnet med aktivitetsbånd. Deltagernes forventede positive ændring i funktionsevne sammenlignes med en kontrolgruppe. Resultaterne bliver sammenlignet med andre projekter, der kører parallelt på de tre andre universiteter. Når projektet er færdigt i begyndelsen af 2020, vil resultaterne komme ældre til gode i hele Europa.

Succesfulde samarbejder

Projektet er et eksempel på et succesfuldt samarbejde i EuroTech-alliancen, hvor forskerne arbejder strategisk sammen inden for en række fokusområder med særlig opmærksomhed på sundhed og bioengineering, smart mobility, data science samt entreprenørskab og innovation.

Et andet eksempel er EuroTech COFUND, der med mere end 11 mio. euro finansierer ansættelsen af 80 stipendiater til EuroTech postdoc-programmer inden for alliancens fokusområder for en periode på to år. Programmet giver mulighed for at forske på to forskellige EuroTech-universiteter og adgang til forskellige forskningsmiljøer. Det giver DTU mulighed for at rekruttere internationale forskertalenter og indgå i nye forskningssamarbejder med EuroTech-universiteterne.

Fra EuroTech Universities-alliancens kontor i Bruxelles får forskere hjælp til at udforme fælles EU-ansøgninger og gøre europæiske politikere opmærksomme på værdien og nødvendigheden af at satse på den teknisk-videnskabelige forskning og udvikling.

"Det har været en langsigtet indsats, men efter fem år begynder vi at se, at arbejdet i Bruxelles bærer frugt. Ved at samarbejde med de bedste universiteter i Europa bliver DTU mere synlig – både på europæisk og globalt plan – og det bidrager til at forbedre vores muligheder for at hjemtage midler og rekruttere talent," siger Anne Mette Holt, kontorchef for Internationale Relationer i Afdeling for Forskning og Relationer.

Få mere at vide om EuroTech COFUND

Stine Work Brodersen
Fuldmægtig
stibo@adm.dtu.dk

Fire lobby-indgange til EU

Copenhagen EU Office

Et fælles EU-kontor i Bruxelles for Region Hovedstaden, regionens 29 kommuner, Københavns Universitet, DTU og Copenhagen Business School. Copenhagen EU Office hjælper regionen, kommuner, universiteter og virksomheder med at søge EU-midler, danne netværk og få indflydelse på EU-politik.

European Energy Research Alliance (EERA)

Et samarbejde mellem energiforskningsinstitutioner, der skal accelerere udvikling og brug af bæredygtige energiløsninger i Europa. EERA har 170 medlemmer, heraf 15 medlemmer i Executive Committee (ExCo) med DTU-repræsentation. EERA er integreret i den såkaldte SET-plan (EU Strategic Energy Technology Plan).

EuroTech Universities Alliance

 Strategisk alliance mellem førende tekniske universiteter fra Danmark, Schweiz (EPFL), Tyskland (TUM) og Holland (TU/e). Der samarbejdes om uddannelse, forskning og innovation ud fra en mission om i fællesskab at finde tekniske løsninger på det omgivende samfunds udfordringer.

EuroTech Brussels office

Alliancen har kontor i Bruxelles, hvor der sidder en repræsentant fra DTU. Kontoret har til opgave at understøtte udformning af fælles EU-ansøgninger mellem alliancens forskere og gøre de europæiske politikere opmærksomme på værdien og nødvendigheden af at satse på den teknisk-videnskabelige forskning og udvikling.

Det kan EuroTech hjælpe med


  • Et strategisk grundlag til at opnå ekstern funding
  • Udvidelse af fagligt netværk med excellente universiteter
  • Arrangere workshops i samarbejde med fagkollegaer fra EuroTech-universiteterne
  • Støtte til at udforme fælles EU-ansøgninger
  • Støtte til rejseomkostninger og møder med henblik på at udforme fælles EUansøgninger
  • Bistand og rådgivning ved genindsendelse af EU-ansøgninger med positiv evaluering
  • Støtte til at afholde fælles ph.d.-sommerskoler
  • Rådgivning og vejledning i forhold til at udvikle fælles uddannelsesprogrammer og Massive Open Online Courses (MOOC)
  • Artikler i magasinet Technologist.