TESS sendes afsted i rummet fra Cape Canaveral 19. april 2018 med en SpaceX Falcon 9-raket. (Foto: NASA)

TESS opsendt for at finde nye planeter i Mælkevejen

Rumforskning Astrofysik Rumteknologi og instrumenter
NASA’s TESS-mission, som DTU deltager i, blev torsdag sendt sikkert afsted i rummet for at udforske exoplaneter i Mælkevejen.

Med hjælp fra DTU Space skal TESS finde planeter, der kredser om de klareste stjerner, og fastslå deres atmosfæresammensætning og størrelse. På længere sigt indgår TESS i udforskningen af 'jordlignende' planeter og ultimativt i forsøget på at opdage mulige tegn på betingelser for liv i universet.

"Det er en banebrydende mission, vi deltager i her. Og vores deltagelse i TESS, som jo er en NASA-mission, viser sammen med ASIM, som blev opsendt for nylig og hører under Europas rumorganisation ESA, at vi på DTU Space er en eftertragtet global partner blandt de ypperste institutioner inden for rumområdet," siger direktør på DTU Space, Kristian Pedersen.

Forventningen er, at TESS vil opdage tusindvis af nye planeter, i omtrent samme størrelse som Jorden, der kredser om stjerner nær vores del af Mælkevejen.

Et amerikansk milliard-projekt

TESS er et projekt til godt en milliard kroner under den amerikanske rumorganisation NASA.

DTU Space har leveret det udstyr, i form at to stjernekameraer, som TESS bruger til at navigere præcist med. Desuden deltager exoplanet-gruppen på DTU Space i arbejdet med at lede efter de nye planeter og karakterisere dem.

Men der er et stykke vej til TESS-satellitten er på plads endnu. De kommende uger skal den et par gange rundt om jorden og en tur forbi månen, før den kommer på plads i sin endelige bane omkring Jorden, hvor den vil have en omløbstid på 13,7 døgn. Om cirka et par måneder ventes TESS at kunne indlede sit banebrydende arbejde.

Efter en mindre forsinkelse blev TESS opsendt torsdag 19. april, kl. 00.31 dansk tid fra Cape Canaveral ved Kennedy Space Center i Florida med en Falcon 9-raket fra SpaceX.

Læs mere om TESS-missionen her hos DTU Space og her hos NASA.