Foto: Venture Cup
Foto: Venture Cup
Foto: Venture Cup
Foto: Venture Cup

DTU på podiet i årets Venture Cup

Medicin og medicoteknik Informationsteknologi Produktion og ledelse

26. januar blev alle vinderne af årets Venture Cup finale afsløret, og i år gik hovedpræmien til OSAA Innovation, der med deres unikke mobile IV løsning har gjort det mere sikkert, miljøvenligt og økonomisk at administrere IV-behandlinger. En af medstifterne er professor Jes Broeng fra DTU Fotonik. 

Vinderholdene i årets Venture Cup-konkurrence havde stærk repræsentation fra DTU, som vandt i kategorierne Industriteknologi og Mobil & Web. OSAA Innovation, som er en medico-startup stiftet af Ahmed Hessam og Keyvan Bamdej, var dog de helt store vindere. De løb både med førstepladsen i kategorien Sundhedsteknologi samt hovedpræmien; en rejse til tech-mekkaet Silicon Valley i USA. 

Jes Broeng fortæller:

”Ahmed Hessam har opfundet og fået patent på den 100 procent mekaniske, sikre og miljøvenlige IV-løsning, hvor plasten bliver lavet af genanvendelige materialer. I stedet for at hænge dropposen på dropstativet, kan man med OSAA's teknologi placere dropposen direkte på patienten i en såkaldt IV-GO boks.”

En måske overraskende realitet er, at 90 procent af alle patienter i verden, som bliver indlagt, vil modtage IV-behandling. I dag modtages IV-behandling ved brug af et traditionelt dropstativ. Men det udgør et kæmpe problem, da dropstativerne immobiliserer patienterne helt unødvendigt. IV-GO giver patienten mobilitet og frigør dem fra at skulle opholde sig unødvendigt på et hospital.

Patienternes muligheder for at få IV on-the-go var også en af de bærende årsager til, at OSAA Innovation blev hædret med førstepladsen under årets Venture Cup-finale. Opstartsvirksomheden har allerede planlagt, hvordan præmien, en rejse til Silicon Valley i USA, skal bruges. Her forklarer medstifter Ahmed Hessam, at det amerikanske eventyr især skal centrere sig om søge investorer, så medico-projektet kan forsætte sin spirende fremdrift.

Øget cyber-sikkerhed på aktiehandlen

I underkategorien Industriteknologi vandt holdet Hallex Exchange Systems. Blandt de fire drenge, der har spillet skak med hinanden siden de var fire, er de to studerende på DTU; Malte Hallgren og Nicolai Siim Larsen.

”Vi prøver, at lave den næste generation af aktiebørser,” forklarer Malte Hallgren, der udover at arbejde i døgndrift på at få investorer og skaffe patenter til Hallex Exchange Systems også læser Teknisk Biomedicin på DTU.

”Der er flere problemer med den måde aktiebørserne fungerer i dag. For det første er der nogle grundlæggende sikkerhedsproblemer, da de eksisterende børser bruger centraliserede servere. En hacker skal altså kun hacke ét system, for at få adgang til alle aktierne. Og i værste tænkelige tilfælde dumper de alle aktiepriserne på en gang og kaster samfundet ud i økonomisk kaos. Noget som mange faktisk har spået bliver en af de måder, som vi i fremtiden vil opleve terrorangreb. Vores idé bygger på det der kaldes blockchain-teknologi, der ved at sprede transaktionerne på mange decentraliserede servere, gør det utroligt svært at hacke systemet,” uddyber han.

Et andet problem med dagens børser er, ifølge Malte og hans medstiftere, at der med de eksisterende monopollignende tilstande er urimeligt høje gebyrer på aktiehandlen. Noget som et system, der bygger på den nye teknologi, vil kunne gøre op med. Blockchain er et relativt nyt fænomen og kendes bl.a. fra bitcoin. ”Mange mener, at blockchain-teknologien kommer til at revolutionere vores samfund på sammen linje som opfindelsen af internettet gjorde,” siger Malte Hallgren. 

Digital platform til industrielle designere

Det sidste vinderhold var MatEase i kategorien Mobil & Web. Holdet mødte først hinanden i efteråret 2016 hos Future Entrepreneurs of Denmark, og er derfor stadig i idé- og konceptudviklingsfasen på deres digitale platform.

”Hvis man er industriel designer, men ikke ekspert i materialer, kan det i dag være lidt af en jungle at finde frem til præcis de rigtige materialer til ens produkt. Inden for plasttyper er der fx tusindevis af valgmuligheder, og de databaser der findes i dag, skal man nærmest have en ph.d i materialefysik for fuldt ud at forstå. Vores idé er at lave en platform, som aktivt, og ved at spørge ind til designerens behov, guider brugeren til det materiale, der passer perfekt til deres behov.

Der findes i dag allerede nogle få sammenlignelige platforme, men de er målrettet forskellige nicheprodukter og er typisk meget tekniske. MatEase vil tage de fysiske begreber, der er tilknyttet materialerne, og oversætte dem til hverdagssprog, som alle forstår, og på den måde lette processen med at vælge det rigtige materiale. 

I finalen var der udover de tre vinderholder flere hold med DTU-deltagelse, se alle vinderne her og finaledeltagerne her.

Om Venture Cup

Venture Cup er en non-profit organisation, der hvert år afholder to konkurrencer for at finde unge entreprenører med de bedste ideer. De to konkurrencer er: Idea Competition, der afholdes om efteråret/vinteren og Startup Competition, der afholdes om foråret/sommeren. Idea Competition starter allerede i november, hvor alle deltagerne bedømmes af en jury, der finder finalisterne og vinderne i januar.