Technologist no. 10, 2016

Nyt Technologist om teknologi inspireret af naturen

Bygninger, der ventileres ligesom hud, der 'ånder' gennem porer; robotter, der bevæger sig som salamandre og plastikoverflader, der skinner som blå sommerfuglevinger. Læs med i det nye nummer af DTU’s internationale magasin, Technologist, der bl.a. sætter fokus på biomimetik.

Der findes mange eksempler på, hvordan naturen inspirerer mennesker til at udvikle teknologier. Og biomimetik er da også et område i hastig vækst. F.eks. er antallet af patenter, videnskabelige artikler og forskningsprojekter inden for området firedoblet i USA siden årtusindskiftet. Det nye nummer af Technologist dykker ned i en række europæiske eksempler på biomimetik inden for f.eks. arkitektur, medicin og ingeniørkunst.

Vandrensning som i naturen
Læs f.eks. om den danske virksomhed Aquaporin, der sammen med DTU har udviklet en vandrensningsteknologi baseret på membraner, der kan rense vand på samme måde, som det sker i naturen, nemlig ved hjælp af akvaporiner. Aquaporins teknologi har i øvrigt for nylig bevist, at den er både enklere, hurtigere, mere robust og mindre energikrævende end andre vandrensningsmetoder, da astronaut Andreas Mogensen testede metoden under sit ophold på den internationale rumstation i september sidste år.

Videnskaben åbner dørene
Magasinets anden store feature sætter fokus på fænomenet 'open science', hvor forskerne så at sige åbner dørene til videnskaben, inddrager borgere i forskningen og publicerer deres forskningsresultater på åbne platforme og ikke nødvendigvis i videnskabelige tidsskrifter. Forskningsprojektet SensibleDTU, som ledes af lektor Sune Lehmann Jørgensen fra DTU Compute, er et eksempel på, hvordan forskningsdata opsamles direkte fra studerende, som via en smartphone deler oplysninger om deres færden og sociale aktivitet med forskerne.

Læs hele featuren om 'open science' på Technologist's hjemmeside

Derudover er der som sædvanlig masser af andet interessant læsestof i Technologist – fra de ultrakorte tech-nyheder til dybdegående artikler og flotte infografikker.

Læs Technologist på technologist.eu, hvor artiklerne løbende bliver publiceret sammen med andre interessante nyheder fra teknologiens verden. Eller bestil et abonnement på papirversionen på magasinets hjemmeside.