Nyheder

VÆLG INTERVAL
RSS
2019
18 FEB

Cocktail af kendte antibiotika kan bekæmpe resistente E. coli

Forskere fra DTU har opdaget, at en kombination af to alment kendte antibiotika er i stand til at udrydde multiresistente E. coli af typen ESBL, der forårsager urinvejsinfektioner...

Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme
05 FEB

Korn og kerner er godt for helbredet

Stort, årelangt forskningssamarbejde har dokumenteret, at fuldkorn i kosten er med til at holde type 2 diabetes og hjerte-karsygdomme fra døren.

Bakterier og mikroorganismer Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
10 JAN

Dansk model for antibiotikaovervågning inspirerer i Asien

Asiatiske myndigheder har i bestræbelserne på at overvåge og kontrollere mennesker og dyrs antibiotikaforbrug hentet erfaringer fra danske eksperter på DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
08 JAN

Bakterier skal fremstille bæredygtige fluor-stoffer

Et nyt EU-projekt vil modificere bakterier og gøre dem i stand til at producere fluorerede stoffer bæredygtigt. I dag fremstilles fluorerede produkter kemisk, hvilket...

Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Enzymer og proteiner
2018
05 DEC

Forskningsfond giver 29 mio. kr. til fem DTU-forskere

Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 192 mio. kr. til 34 yngre forskere med originale idéer og høje ambitioner. Fem er fra DTU.

Bakterier og mikroorganismer Biologiske systemer Gener og genomer Halvledere Elektronik
23 OKT

Mere antibiotikaresistens i svin end i kyllinger i Europa

DTU har i det hidtil største metagenomstudie af landbrugsdyr fundet mere antibiotikaresistens i svin end kyllinger, men flere forskellige resistensgener blandt kyllingerne...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
09 OKT

Intelligent plaster advarer om infektion i såret

Et nyt plaster, der selv fortæller, om der er infektion i såret, kan være et middel til at mindske hospitalsudgifterne.

Informationsteknologi Bakterier og mikroorganismer Kemi
25 JUL

Hjemmelavet gelérand skyld i botulismeudbrud

Det var en hjemmelavet gelérand, der i juni 2018 gav ni personer den alvorlige sygdom botulisme, viser undersøgelser foretaget af Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
05 APR

Brug af DNA-data til at skræddersy medicinsk behandling

En metode, som er videreudviklet på DTU Fødevareinstituttet bruger viden om sygdomsfremkaldende mikroorganismers DNA-profil til at sikre, at patienter får skræddersyet...

Gener og genomer Sundhed og sygdomme Bakterier og mikroorganismer
14 MAR

Onlinekursus fra DTU blandt verdens bedste

Et gratis onlinekursus fra DTU Fødevareinstituttet om helgenomsekventering er udnævnt som et af de 20 bedste nye MOOC e-læringskurser i verden for 2017.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed
27 FEB

DTU styrker forskning i mikroorganismers antibiotiske stoffer

DTU åbner nyt center for forskning i bakteriers og skimmelsvampes produktion af antibiotiske stoffer.

Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Biologiske systemer Kemi Organisk kemi
07 FEB

Fremtidens alkohol kan laves af overskudsmælkesukker

Ny teknologi fra DTU kan omdanne mælkesukkeret i mejerispildprodukter til alkohol. Den nystiftede virksomhed bag teknologien har fået startkapital fra CAPNOVA.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi Bakterier og mikroorganismer
2017
21 NOV

Pris for kamp mod globale fødevareudfordringer

Mandag den 20. november modtog Frank Møller Aarestrup Nils Foss Excellence prisen 2017 for sin banebrydende forskning indenfor antibiotikaresistens – forskning der har...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
18 OKT

Bakterier i livmoderen kan påvirke fostre

Kvinder kan have bakterier i livmoderen, som kan få betydning for fostres immunsystem, viser ny forskning. Hidtil har æggestokke, æggeledere og livmoder været anset for...

Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme
12 JUL

Bedre immunterapi for kræftpatienter

Virker immunterapi bedre på kræftpatienter, der fx har haft influenza? Det vil man undersøge i et forskningsprojekt på Herlev Hospital, hvor DTU er med. 

Sundhed og sygdomme Celler Enzymer og proteiner Gener og genomer Bakterier og mikroorganismer Vira Fermentering
12 APR

Slut med propsmag i vinen

Vinproducenter kan spare milliarder ved at forbedre indeklimaet i vinkældre, viser resultaterne af et internationalt forskningsprojekt.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Indeklima
21 MAR

Salmonella i svinekød kan opdages på den halve tid

En ny metode udviklet på DTU Fødevareinstituttet halverer den tid, det tager slagterier at teste for sygdomsfremkaldende salmonellabakterier i svinekød. Testen kan spare...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
30 JAN

Nyt anlæg skal udvikle cellefabrikker til industrien

Novo Nordisk Fonden har bevilget knap 118 mio. kr. til etablering af et anlæg til gærings- og produktoprensning på DTU Biosustain. Med anlægget bliver det muligt at teste...

Bioteknologi og biokemi Celler Bakterier og mikroorganismer Fermentering
2016
07 OKT

Et skridt nærmere genopretning af kvælstofbalancen

Fundet af en ny, hidtil ukendt mikrobe åbner mange muligheder - både i forhold til at kunne rette op på naturens kvælstofbalance, der gennem de seneste 100 år er bragt...

Bakterier og mikroorganismer Bioteknologi og biokemi Vandforsyning Miljø og forurening
23 AUG

WHO anerkender DTU Fødevareinstituttets helgenomforskning

DTU Fødevareinstituttet er udnævnt som Verdenssundhedsorganisationens, WHO’s, første samarbejdscenter for genomics. Derved anerkender WHO instituttets pionerarbejde indenfor...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
18 AUG

Ny europæisk antibiotikaanbefaling med dansk fingeraftryk

Dansk input har bidraget til en anbefaling om, at landbruget i EU skal mere end halvere brugen af antibiotikapræparater indeholdende colistin, som er den sidste mulighed...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Produktionsdyr
11 AUG

Bedre data om forekomsten af resistente bakterier i Europa

De nationale referencelaboratorier i EU’s medlemslande har forbedret deres evne til at bestemme forekomsten af resistens i forskellige bakteriearter. Det har DTU Fødevareinstituttet...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
13 JUL

Ubalance i tarmens bakterier øger risikoen for diabetes

Det er velkendt, at overvægt og mangel på daglig fysisk aktivitet forårsager insulinresistens, hvilket øger risikoen for type 2-diabetes, men ny skelsættende forskning...

Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme
12 JUL

Ny metode afslører hvor virus gemmer sig

En metode, der kan afsløre forskellige sygdomsfremkaldende virus på overflader som bordplader og inventar, er udviklet i et projekt i DTU Fødevareinstituttet. Metoden...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Foto Ditte Valente
28 JUN

Roskilde: På jagt efter svampe og mug i teltene

Efter bare to overnatninger på Roskilde Festival er der svamp i teltet. Nogle af dem er sundhedsskadelige – særligt hvis man har allergi eller er disponeret for det...

Bakterier og mikroorganismer
16 JUN

Undervisning om antibiotikaresistens i globalt klasseværelse

Studerende fra hele verden kan nu på et gratis online kursus lære, hvordan bakterier udvikler resistens overfor antibiotika, og hvordan de mest gængse metoder til at teste...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
07 JUN

Solide data er vigtigt våben i kampen mod antibiotikaresistens

Solide data om både antibiotikaforbrug og -resistens er et afgørende våben i kampen mod resistente bakterier. I Danmark har den erkendelse allerede for 20 år ført til...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer
18 MAJ

Fransk krølsalat smittede 400 danskere med roskildesyge

Det var fransk krølsalat, som i starten af april gav mere end 400 danskere roskildesyge. Efterforskningen af sygdomsudbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
29 MAR

Viden om bakteriers oprindelse og spredning kan forebygge sygdomme

Salmonella Typhimurium DT104 er en aggressiv type bakterie, der er særlig problematisk, fordi den har udviklet resistens overfor en række antibiotika og haft evne til...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
16 MAR

Spildevand skal bruges til at forebygge infektionssygdomme

Spildevandsprøver fra hele verden strømmer ind på DTU Fødevareinstituttet for at afsløre, hvor mange sygdomsfremkaldende mikroorganismer og antibiotikaresistente bakterier...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
Foto: Thorkild Amdi Christensen
08 MAR

Danica investerer millioner i DTU-spin out

Virksomheden Glycom A/S med hovedkvarter hos Scion DTU i Lyngby og afdelinger i Ungarn og USA har fundet nøglen til at fremstille en række sukkerforbindelser, som findes...

Bakterier og mikroorganismer Sundhedsfremmende stoffer Fødevareteknologi
Eliteforsk 2016. Tre ph.d-studerende fra DTU modtager rejsestipendier. Foto: Ditte Valente.
26 FEB

EliteForsk hædrer ph.d.-studerende fra DTU

Tre ph.d.-studerende fra DTU modtog på den årlige EliteForsk-konference rejsestipendier på 200.000 kroner til forskningsophold i udlandet. Konferencen hyldede desuden...

Energiproduktion Celler Bakterier og mikroorganismer Organisk kemi
Svampeceller i en biofilm: De grønne celler ”ligger i dvale” og de røde celler er dræbt af et svampemiddel. Foto: DTU Veterinærinstituttet
24 FEB

Svampeceller kan overleve behandling ved at gå i dvale

Forskere fra DTU Veterinærinstituttet har påvist, hvorfor svampeinfektioner er svære at komme til livs hos patienter med svækket immunforsvar, og har dermed taget de...

Sundhed og sygdomme Bakterier og mikroorganismer Celler
11 FEB

Overgangskost bestemmer småbørns tarmbakterier

Det er overgangen til at spise familiens mad og ikke moderens vægt, som har størst betydning for sammensætningen af tarmbakterier hos børn i ni-måneders alderen. Det viser...

Bakterier og mikroorganismer Ernæring og kostvaner
20 JAN

Bakterieforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Professor Lone Gram forsker i bakteriers økologi og fysiologi med fokus på at finde de egenskaber hos bakterierne, som kan være til gavn for mennesker. 

Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
18 JAN

Globale tal for sygdomsbyrden fra fødevarer

Hvert år bliver hver tiende verdensborger syg af den mad, de spiser, og 420.000 dør som følge heraf. Det viser en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2015
03 DEC

Ny teknologi sporer hurtigt nyt resistensgen

Et nyt resistensgen er fundet i colibakterier blandt grise, kyllingekød og mennesker i Kina.  Bakterier med samme resistensgen er nu også fundet i Danmark, viser en ny...

Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Dataanalyse Bakterier og mikroorganismer
27 NOV

Han spiller på den store bane

Danmark er en del af verden på godt og ondt, så vi er nødt til at tænke globalt, mener professor Frank Aarestrup. Og det lever han i den grad selv op til.  

Fødevarer, fisk og landbrug Gener og genomer Bakterier og mikroorganismer
20 NOV

Legater til forskning i D-vitaminmangel, bakterie-DNA og nano-guld

Tre forskere på DTU får legater til at indkøbe nye instrumenter og maskiner, som kan løfte deres forskning. Legaterne er uddelt af Direktør dr. Techn. A.N. Neergaards og...

Bakterier og mikroorganismer Kemi Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
09 NOV

Slut med forurenet drikkevand

Tre tidligere DTU-studerende har udviklet en biosensor, der kan måle bakterieniveauet i vandværkernes ledningsnet i realtid.

Bakterier og mikroorganismer Vandforsyning Innovation og produktudvikling Entreprenørskab Mikro- og nanoteknologi
20 OKT

Betydeligt færre ESBL-bakterier i kyllingekød

Betydeligt færre resistente ESBL-bakterier er fundet i dansk og importeret kyllingekød i 2014 sammenlignet med året før. Det er andet år i træk, at der er registreret...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
12 OKT

Ny teknologi skal afsløre blodforgiftning hurtigere

Forskningsprojektet SMARTDIAGNOS fra DTU Nanotech modtager en stor EU-bevilling til udvikling af et nyt teknologisk værktøj, der baner vejen for hurtigere diagnosticering...

Bakterier og mikroorganismer Mikro- og nanoteknologi
08 OKT

Fald i antibiotikaforbruget til dyr

Antibiotikaforbruget til dyr er faldet i 2014 især på grund af et mindre forbrug til svin. Kritisk vigtige antibiotika, der bliver brugt til at behandle mennesker, bruges...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 OKT

Flere multiresistente bakterier på danske hospitaler

Der var i 2014 en stor stigning i antallet af patienter, som fik infektioner med multiresistente bakterier som VRE og CPE på de danske hospitaler. Det viser årets DANMAP...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
30 SEP

Spredning af antibiotikaresistens sker næppe i spildevandsanlæg

Ny forskning udfordrer den gældende opfattelse af, at bakterier kan udvikle antibiotikaresistens i spildevandsanlæg. Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte...

Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer
Foto Per E. Knudsen og Vivian Kjelland
04 SEP

Landkort skal bremse sygdomme fra flåter

Antallet af flåtbårne infektioner, som for eksempel borrelia og centraleuropæisk hjernebetændelse, skal bremses. Nyt projekt skal blandt andet på baggrund af satellitdata...

Husdyrsygdomme Bakterier og mikroorganismer Vira
24 AUG

Flest salmonellainfektioner kommer fortsat fra udlandsrejser

Næsten hver anden registrerede salmonellainfektion har danskerne taget med hjem fra udlandet i 2014. Rejser er dermed fortsat den største kilde til sygdom med salmonella...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
18 AUG

Toiletaffald giver viden om sygdommes globale smitteruter

Analyse og gensekventering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer og resistente bakterier i toiletaffald fra internationale fly kan være starten på en ny måde til globalt...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Bioteknologi og biokemi
30 JUL

Fire personer syge af listeria fra fiskeproducent

Fire personer er konstateret syge med en type listeria, som er fundet på fiskevirksomheden Hjerting Laks.  Koordineringen af udbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
16 JUN

Over 68 millioner fra Det Frie Forskningsråd

17 forskningsprojekter fra DTU finansieres med over 68 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd.

Isforskning Klimaændringer Bakterier og mikroorganismer
12 MAJ

Dansk inspiration til global kamp mod antibiotikaresistens

Det er muligt at nedbringe antibiotikaforbruget betydeligt i fødevareproduktion uden at gå på kompromis med hverken dyrevelfærd eller produktionen. Det viser de danske...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer
Foto: Stamers Kontor
27 APR

Et skridt tættere på et samlet life science-forskningsmiljø

Grundstensnedlæggelse på ny bioteknologisk laboratoriebygning på Lyngby Campus markerer, at DTU realiserer visionen om et samlet life science-forskermiljø i Lyngby.

Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Celler Biologiske systemer
10 MAR

Lav antibiotikaresistens i Danmark

Danmark klarer sig generelt godt i EU, hvad angår forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i mennesker, kød og dyr. Danmark har et relativt lavt niveau af resistens...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer
18 FEB

Flere syge af listeriabakterier i Europa

Antallet af mennesker, der bliver syge af listeriabakterier i Europa, er steget for femte år i træk, mens sygdomstilfælde forårsaget af campylobacterbakterier er stagneret...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
13 FEB

Nye tal til brug i Europas kamp mod antibiotikaresistens

Nye tal for brugen af antibiotika i Europa og forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i mennesker og dyr skal understøtte Europa Kommissionens handlingsplan mod...

Bakterier og mikroorganismer
02 FEB

Rangordning af sygdomsrisiko fra mikroorganismer i frugt og grønt

Risikoen for at få en fødevarebåren infektion fra frisk frugt og grønt er højest ved indtag af bær, salat, spirer, tomat og melon. Det viser en risikorangering af sygdomsfremkaldende...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
19 JAN

Danmark i spidsen for global bekæmpelse af infektionssygdomme

Et stort EU-projekt med 28 europæiske partnere skal gøre det hurtigere på globalt plan at opdage og reagere på sygdomsudbrud blandt mennesker og dyr ved brug af ny genomteknologi...

Gener og genomer Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
13 JAN

Den bedste måde at bestemme salmonellatype med helgenomsekventering

Der findes adskillige metoder til at analysere data fra helgenomsekventering, men der er ikke udpeget én bestemt, som kan bruges universelt til at bestemme salmonellabakteriers...

Gener og genomer Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Computerberegning
06 JAN

Udsigt til mere bæredygtig griseproduktion

Virksomheden Vitalys fremstiller stoffet lysin, som tilsættes grisefoder. Tilsætningen gavner miljøet, fordi lysin mindsker behovet for at give dyrene sojaprotein. Og takket...

Bioteknologi og biokemi Fermentering Enzymer og proteiner Bakterier og mikroorganismer
2014
Foto: Vibeke Hempler
17 DEC

To ERC-bevillinger til DTU

DTU-forskere modtager to ud af 11 danske ERC Starting Grants. Bevillingerne skal bruges til forskning i resistens overfor lægemidler og en forbedret metode til datering...

Biologiske systemer Geologi Bakterier og mikroorganismer
05 DEC

Udsigt til mere bæredygtig griseproduktion

Virksomheden Vitalys fremstiller stoffet lysin, som tilsættes grisefoder. Tilsætningen gavner miljøet, fordi lysin mindsker behovet for at give dyrene sojaprotein. Og takket...

Bakterier og mikroorganismer Biologiske systemer Celler Syntetisk biologi Produktionsdyr Fødevareproduktion
18 NOV

DTU Veterinærinstituttet leder indsats mod MRSA

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har bevilliget 35 mio. kr. til et projekt, der skal øge vores viden om smittespredning af resistente bakterier som MRSA...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
Foto: Colourbox
18 NOV

Kortlagte bakteriegenomer skal fremme behandlingen af CF-patienter

Sejlivede stammer af bakterier tilpasser deres arvemasse til livet i lungerne hos patienter med langvarige infektioner. Forskere fra Rigshospitalet og DTU har nu kortlagt...

Bakterier og mikroorganismer Celler Gener og genomer Bioteknologi og biokemi Biologiske systemer
12 NOV

Den reelle sygdomsbyrde ved fødevarebårne infektioner

Campylobacter er den fødevarebårne bakterie, der bidrager mest til sygdomsbyrden i Danmark. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som for første gang...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme Matematisk modellering
29 OKT

Sygdomme i fiskeopdræt kan forebygges uden antibiotika

Forskning skal nedbringe behovet for antibiotika i fiskeopdræt. Det kan ske ved hjælp af mikroorganismer, som i forvejen findes i havet.

Biologiske systemer Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme
03 OKT

DTU Veterinærinstituttet skal udvikle computermodel til bekæmpelse af yverbetændelse

Mælkeafgiftsfonden har bevilliget 12,7 millioner kroner til et forskningsprojekt, der skal sikre en mere effektiv kontrol af smitsom yverbetændelse og dermed bidrage til...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
02 OKT

Stigning i forbruget af antibiotika til mennesker

Efter et lille fald i forbruget i 2012, blev der igen i 2013 brugt mere antibiotika til behandling af mennesker i Danmark, viser årets DANMAP rapport fra Statens Serum...

Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme
30 SEP

Færre resistente bakterier i dansk kyllingekød

Betydeligt færre resistente ESBL-bakterier er fundet i dansk kyllingekød i 2013 sammenlignet med året før. Derimod er forekomsten af ESBL-bakterier i importeret kyllingekød...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
19 SEP

Gammelt dna afslører ny viden

Inuk, det første fortidsmenneske, som fik kortlagt hele sit genom, og en 24.000 år gammel dreng fra Sibirien, som viste sig at være beslægtet med Amerikas oprindelige befolkning...

Gener og genomer Bakterier og mikroorganismer Biologiske systemer
19 SEP

Raske fisk er en god forretning

Sygdomme i fiskeopdræt kan forebygges uden brug af antibiotika. Et nyt forskningsprojekt og samarbejde mellem industri og universiteter viser, at forretningspotentialet...

Biologiske systemer Bakterier og mikroorganismer
15 AUG

Fødevaresikkerheden i Danmark er generelt meget høj

Lande med et effektivt overvågningssystem har helt naturligt større sandsynlighed for at påvise flere tilfælde af sygdom. Det er derfor ikke muligt at sammenligne forekomsten...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer
12 AUG

Fiskefoder med antistoffer skal erstatte antibiotika

Et nyt forskningsprojekt ledet af DTU Veterinærinstituttet vil erstatte antibiotikabehandling af fiskeyngel med foder, der indeholder naturlige antistoffer mod sygdomsfremkaldende...

Bakterier og mikroorganismer Hav- og dambrug Fødevaresikkerhed Fisk og skaldyr Fødevareproduktion
06 AUG

Dødfundne sæler fra Anholt svækket af fugleinfluenza

DTU Veterinærinstituttet har fundet fugleinfluenzaen H10N7 i to af de fire indsendte sæler fra Anholt.

Sundhed og sygdomme Bakterier og mikroorganismer Vira
05 AUG

Nye metoder til at identificere MRSA-bakterier i grise

Det er vigtigt at holde antallet af MRSA-infektioner på et lavt niveau. I et ph.d.-projekt på DTU Fødevareinstituttet er de nyeste teknologier indenfor hel-genom-sekventering...

Fødevaresikkerhed Produktionsdyr Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug
30 JUL

Danmark går foran i kampen mod antibiotikaresistens

Danmark har vist, at det er muligt at tackle problemet med antibiotikaresistens på en måde, så landbruget kan producere kød effektivt, samtidig med at antibiotika fortsat...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevareproduktion Fødevarer, fisk og landbrug
24 JUL

Nye metoder til at påvise salmonella i svinekødsproduktionen

Fødevarebårne infektioner er et stigende problem for folkesundheden. Et Ph.d.-projekt i DTU Fødevareinstituttet har undersøgt nye metoder til at karakterisere og påvise...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer
07 JUL

Forskere kortlægger tarmens ukendte sider

Forskere fra DTU har opdaget og kortlagt 500 hidtil ukendte mikroorganismer og over 800 bakterie-virusser fra vores tarmflora. En opdagelse som på sigt kan erstatte antibiotika...

Bakterier og mikroorganismer Vira Sundhed og sygdomme Biologiske systemer
13 JUN

Flere ESBL-bakterier på gårde med højt antibiotikaforbrug

Der er sammenhæng mellem tidligere forbrug af antibiotika af typen cefalosporiner og mængden af ESBL-bakterier hos svin. Samtidig er der øget forekomst af ESBL-producerende...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
15 MAJ

Hvordan gøres økologiske ørreder mere robuste?

Et nyt projekt med DTU Aqua og DTU Veterinærinstituttet skal belyse, hvordan ørredyngel kan gøres mere robust overfor sygdomme. Projektet vil forbedre ynglens sundhed...

Havforskning Bakterier og mikroorganismer Hav- og dambrug Fisk og skaldyr
02 MAJ

Personlig ventilation reducerer smittespredning

Nyt, lovende ventilationssystem til hospitalssenge indfanger luftbåren smitte og sørger for frisk luft til patienterne.

Bakterier og mikroorganismer Bioteknologi og biokemi Innovation og produktudvikling
09 APR

Bedre metoder til helhedsvurdering af fødevarer

Kvantitative metoder til vurdering af fødevarer og estimering af sygdomsbyrde er væsentlige for at forstå den samlede effekt af skadelige og gavnlige stoffer i fødevarer...

Bakterier og mikroorganismer Ernæring og kostvaner Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Sundhedsfremmende stoffer Bioteknologi og biokemi
09 APR

Antibiotikabehandling øger risiko for infektion med resistente bakterier

Mennesker, der er blevet behandlet med antibiotika, har en øget risiko for efterfølgende at blive smittet med antibiotikaresistente salmonella og campylobacter. En tidligere...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
13 MAR

Aggressive bakterier kan fældes med dna-analyse

En sejlivet stamme af bakterier tilpasser deres dna til livet i lungerne hos patienter med cystisk fibrose. Nu er deres genomer blevet kortlagt, og det kan allerede om...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Medicinske apparater og systemer Bioteknologi og biokemi Sundhed og sygdomme Biologiske systemer
24 JAN

Ny model giver mere viden om fiskesygdom

En ny infektionsmodel udviklet ved DTU Veterinærinstituttet kan bruges til at øge vores viden om den vigtige sygdom yngeldødelighedssyndrom (YDS) i regnbueørreder. Samtidig...

Bakterier og mikroorganismer Hav- og dambrug Fisk og skaldyr Fødevaresikkerhed Produktionsdyr
23 JAN

Skyl salat og krydderurter for at reducere antallet af bakterier

Ved at skylle salat og krydderurter er det muligt at fjerne op til 80% af de bakterier, som ellers kan gøre forbrugerne syge, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
09 JAN

Kartoffelfibre og bakterier skal stoppe diarré hos smågrise

Et nyt forskningsprojekt vil udnytte et kartoffel-restprodukt og gavnlige bakterier til at forebygge diarré hos smågrise. Projektet, der ledes af DTU Veterinærinstituttet...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Produktionsdyr Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer
2013
05 DEC

Hurtigere diagnostik og behandling er mulig

Danske forskere fra DTU Fødevareinstituttet, DTU Systembiologi og Hvidovre Hospital har vist, hvordan man på under et døgn kan identificere og beskrive sygdomsfremkaldende...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
07 OKT

Stigning i resistente bakterier i kyllingekød

Siden 2011 er niveauet af resistente ESBL-bakterier i importeret kyllingekød steget, og især det udenlandske kyllingekød indeholder ofte ESBL-bakterier. Kyllingekød indeholder...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
18 SEP

Stadig flere danskere smittes med MRSA-bakterier

Stigningen i antallet af danskere smittet med MRSA-bakterier fortsatte i 2012, og det totale antal smittede er næsten fordoblet siden 2009. Langt de fleste bliver smittet...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
14 AUG

MRSA-infektioner i mennesker kan stamme fra køer

En type MRSA-bakterier, der er udbredt i mennesker mange steder i verden, viser sig oprindeligt at komme fra køer. Ved at undersøge bakteriernes gener, har forskere fra...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme
18 JUL

DTU Veterinærinstituttet undersøger fortsat sundhed og sygdom hos vildt

DTU Veterinærinstituttet skal fortsat udføre faldvildtsundersøgelser og forskningsbaseret myndighedsbetjening inden for vildtsundhed. Det har Naturstyrelsen besluttet efter...

Bakterier og mikroorganismer Vira Husdyrsygdomme Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
04 JUL

Film om verdenskort over bakterier

Inden for 5-10 år vil det være muligt overalt i verden i løbet af få dage at analysere DNA fra bakterier og få vist resultater om art, type og antibiotikaresistens på...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
30 MAJ

Hurtigt fund af smittekilde ved sygdomsudbrud

Et nyt kit til hurtigere diagnostik kan forbedre mulighederne for hurtigt og effektivt at påvise og opklare fødevarebårne sygdomsudbrud som for eksempel salmonella. Forskningsprojekt...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion Husdyrsygdomme
07 MAR

Intelligente bakterier?

Ph.d. Sandra Breum Andersen har netop fået doneret 688.563,- kr. fra Lundbeckfonden til et forskningsprojekt hos DTU Systembiologi, der skal undersøge, hvordan bakteriesamfund...

Bakterier og mikroorganismer Medicinske apparater og systemer Bioteknologi og biokemi
01 FEB

Ny vaccine mod diarré hos kvæg og får patenteret

DTU Veterinærinstituttet har taget patent på en vaccine mod paratuberkulose, som er blevet testet i kvæg med stor succes.

Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme Bakterier og mikroorganismer
25 JAN

Studerende med til at skabe bedre influenzavacciner

Det sidste år har specialestuderende ved DTU Systembiologi, Christian Simon, tilbragt på Harvard Medical School i Boston. Her har han har arbejdet med at etablere en database...

Medicinske apparater og systemer Bakterier og mikroorganismer
2012
01 MAJ

Kampen mod svampen

I samarbejde med Selvstyret indleder DTU-forskere jagten på at forstå årsagerne til skimmelsvamp i grønlandske bygninger.

Indeklima Polarforskning Bakterier og mikroorganismer
Foto: Bjørn Lymann Jespersen
Hold dig opdateret med seneste nyt fra DTU. Dyk ned i aktuelle temaer, tag et kig i DTU’s magasiner, eller se en af vores videoer.

Nyhedsbrev fra DTU

Tilmeld dig DTU's nyhedsbrev, og få udvalgte nyheder tilsendt en til to gange om ugen.

DTU's nyhedsbrev