Foto Mikal Schlosser

Årets unge forskerhåb vil udvikle målrettet medicin

torsdag 13 dec 18
|
af Søren Ravn

Kontakt Frederik Gade

Førsteårsstuderende på Teknisk Biomedicin, Frederik Gade, vandt titlen som ’Årets Unge Forsker’ for sin fordybelse i proteinernes ageren i kroppens celler. Forude venter VM i Arizona.

Hvis det har sin rigtighed, at al forskning udspringer af nysgerrighed og søgen efter svar, er Frederik Gade ingen undtagelse.

Da han i gymnasietiden på Odense Tekniske Gymnasium blev undervist i cellers og proteiners funktion, sad han ofte tilbage med især ét ubesvaret spørgsmål. Hvorfor binder proteiner sig til hinanden i kroppen på de måder, som de gør? Spørgsmålet fik han ikke besvaret fyldestgørende, men måtte foreløbig lade sig nøje med en konstatering af, at sådan fungerer det nu engang. Hvad gør man så? Ja, hvis man er Frederik Gade, sætter man sig for selv at udforske området og finde de nødvendige svar. 

”Jeg har altid haft det bedst med at vide, hvordan ting fungerer, og hvorfor de gør det på en bestemt måde. Det skal give mening, der skal helst være en logik, der leder frem til et resultat og en konklusion. Og i det her projekt kunne jeg kombinere min interesse for matematik og computervidenskab med min interesse for biovidenskab og natur,” fortæller han.

Frederik Gade begyndte at studere, hvordan de fleste ting, der foregår i cellerne, er forårsaget af proteiner, der agerer, interagerer og forbinder sig med hinanden, hvilket manifesterer sig i en funktion. Han fokuserede på den udbredte sygdom familiær hyperkolosterolæmi, der fører til ophobning af kolesterol i kroppen.

Med hjælp fra avancerede computersimulationer kunne han undersøge mutationer i det menneskelige genom og dermed forstå, hvordan mutationerne påvirker proteinernes mekanismer. To mutationer kan føre til samme sygdom, men de skal måske behandles forskelligt. Det kan man gøre med præcisionsmedicin.

”I dag behandler man en sygdom som familiær hyperkolosterolæmi bredspektret ligesom med antibiotika. Mit arbejde sigter mod at kunne målrette den medicinske behandling, så man øger sandsynligheden for, at behandlingen virker med et positivt resultat. Med den viden kan industrien udvikle ny medicin med specifikke påvirkninger.”

Hans spirende forskning udmøntede sig i et studieretningsprojekt med titlen: Interaktom-kortlægningsanvendelser. I foråret høstede projektet hæder og anerkendelse, da han i Forum i København vandt hovedprisen som Årets Unge Forsker samt førstepræmien i kategorien Life Science. Priserne, som uddeles af det nationale center for læring i natur, teknik og sundhed, Astra, udløste en samlet præmie på 25.000 kr. samt adgang til flere internationale konkurrencer.

Den første var Europakommissionens konkurrence i Dublin i september med deltagelse af unge forskertalenter fra Europa og en række lande fra andre verdensdele.

”Jeg var der i fem dage, og det var en megafed oplevelse. Jeg fik nogle skarpe og kritiske spørgsmål om, hvorvidt jeg havde taget højde for det eller det punkt. Og så blev det klart for mig, at det er et stort emne, som andre har arbejdet med længe, så jeg kan nu udvide med metoder, der er afprøvede,” siger han.

Forude venter et seminar for unge forskere i Stockholm i december og endelig VM for unge forskere i Phoenix, Arizona til maj. Han regner med at skulle arbejde videre på projektet, raffinere det, uddybe nogle punkter og udvide datagrundlaget. Samtidig skal det nye studie på Teknisk Biomedicin passes, og timingen er ikke helt optimal.

”De to rejser finder sted midt i eksamensperioder, så jeg må nok indstille mig på at skulle gå til reeksamen. Men det må jeg tage med, for jeg vil meget nødig undvære oplevelsen og møderne med ligesindede med samme interesse og engagement i det her forskningsfelt, som jeg selv har.”