Foto: colourbox.dk

Bryggerierne kan nu tjene penge på restprodukter

fredag 03 mar 17

DTU Bryghus har udviklet et apparat, der kan udnytte restprodukter fra ølproduktionen. Nu skal spinout-virksomheden Dacofi markedsføre apparatet.

I DTU Bryghus arbejder studerende, forskere og industrien sammen om at udvikle bæredygtigt og energineutralt bryggeri. Nu har man udviklet et kompaktfilter, der også har kommercielt potentiale. Filtret kan bruges på restproduktet mask, så det er muligt at udnytte næringsstoffer i masken på en økonomisk rentabel måde. Masken indeholder nemlig både masser af fiber og cirka seks procent af den mængde protein, der er til stede i råvarerne – protein, som ved udvinding kan bruges i produktion af eksempelvis berigede fødevarer.

Idéen med at udnytte mask i fødevareproduktion er ikke ny, men indtil nu har det ikke været økonomisk rentabelt at tørre mask. Men med den nyudviklede teknologi er det muligt på skånsom og billig vis at adskille masken via filtrering med samtidig presning i en væske- og en tørstofdel. Efterfølgende bliver tørstofdelen sluttørret eller syrnet, mens væsken bliver syrnet eller pasteuriseret for derved at opnå en længere holdbarhed, eller den bruges til let øl eller direkte til fødevareproduktion.   

Kompaktfilteret er skalerbart og det betyder, at virksomheder af vidt forskellig størrelse – lige fra mikrobryggerier til de allerstørste bryggerier – kan udnytte teknologien.

Virksomheden Dacofi, der er spundet ud fra DTU Fødevareinstituttet, videreudvikler desuden på apparatet, så det kan bruges til at udnytte restprodukter fra andre fiberholdige substanser, som f.eks. frugtpresning.

bryghus.dtu.dk

dacofi.com

Relaterede Videoer  

Vis flere