DTU Skylab er klar til at udvide med 3000 kvadratmeter

Budget: 99 mio. kr.
Byggeperiode: 2019-2020
Totalrådgiver: Rørbæk & Møller Arkitekter, EKJ Rådgivende Ingeniører,
Underrådgivere: CITA, Centre for Informations Technology and Architecture, Urgent Agency

DTU har gennem en generøs donation fået mulighed for at udvide sit studenterinnovationshus, DTU Skylab. Nu er tegningerne klar og rådgiverteamet på plads.

Innovative ingeniørstuderende får tre gange så meget plads at boltre sig på, når DTU Skylab udvides med ca. 3.000 m². Projektet, som er muliggjort af en generøs donation på 80 mio. kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond, gennemføres af et totalrådgiverteam bestående af Rørbæk & Møller Arkitekter og EKJ Rådgivende Ingeniører. Projektet er ydermere støttet af DTU med 19 mio. kroner. Med de udvidede rammer styrker DTU sin position som internationalt førende hub for teknologibaseret studenterinnovation og entreprenørskab.

”Det er et stærkt projekt, som vi glæder os til at se det færdige resultat af. Arkitektonisk rammer den nye bygning DTU Skylabs nerve med en råhed, transparens og fleksibilitet, der bygger sig fint sammen med de eksisterende faciliteter,” udtaler Henrik Tvarnø, direktør i A.P. Møller Fonden, der har støttet byggeriet gennem Den A.P. Møllerske Støttefond.

Multifunktionel organisme
Når bygningen er færdig vil den, sammen med de nuværende faciliteter og et nyt Food Lab, opleves som en stor multifunktionel organisme med rumligheder, der kan tilpasses nye aktiviteter og funktioner. Hovedelementerne består af et developer floor til projektmodning og prototyper med tilhørende laboratorier, 3D-printlaboratorium og værksteder. En arena bliver en hybrid mellem auditorium, event-område og forskellige typer af kontor- og arbejdsområder, mødesteder og café. Tilsammen vil de omkring 5.000 kvadratmeter skabe endnu flere muligheder for teknologibaseret innovation.

”I det nuværende DTU Skylab er det lykkedes at skabe et makerspace, der sprudler af idéer og en lyst til at skabe, som beriger alle, der kommer og er med. Nu bygger vi videre på den succes og skaber et større DTU Skylab, hvor udviklingen af forskellige teknologier konvergerer, og nye måder at mødes på kommer til at skabe nye produkter og services,” siger Marianne Thellersen, koncerndirektør for innovation og entrepreneurskab.

Komposition af stablede bokse

Den nye bygning opføres som en arkitektonisk komposition af stablede bokse, der sammen med den eksisterende bygning danner en naturlig helhed.

”Bygningen fremstår som en rå og industriel bygning med store åbne, multifunktionelle rum, hvor DTU Skylabs mange forskellige funktioner er synlige for alle. Når man befinder sig inde i bygningen, vil man kunne se ind i de forskellige stablede bokse, som rummer alt fra laboratorier til store og små projektrum og værksteder,” fortæller arkitekt Anders Wesley Hansen, partner hos Rørbæk & Møller Arkitekter.

Aktiviteter i DTU Skylab er vokset markant
Efter åbningen af DTU Skylab i 2014 er innovationsmiljøet vokset markant. Der er udviklet et væld af aktiviteter som startup-coaching, innovationskurser, pitch-events og hackathons, og i dag er interessen så stor, at DTU Skylab ikke har kapacitet til at imødekomme efterspørgslen. I 2017 blev der bygget over 300 prototyper i DTU Skylabs værksteder, og over 150 startups og pre-startups fra primært studerende fik sparring og hjælp. Ud over de studerende har virksomheder og forskere med innovation på agendaen vist en stadig stigende interesse for at være en del af økosystemet omkring DTU Skylab.