At the Pilot Plant

Lonnie Moldt Jørgensen
Kommunikationsmedarbejder
DTU Kemiteknik

Som vindere af Hempel-DTU forskerskolepris besøgte elever fra HTX Holstebro DTU Kemiteknik. Dagen bød på Pilot Plant-rundvisning, coating-videnskabens forunderlig verden og vandbroer – og eksplosioner.

Efter en tidlig morgenbustur fra Jylland blev eleverne fra Holstebro Tekniske Gymnasium budt velkommen af institutdirektør Kim Dam-Johansen. Han ønskede Holstebro HTX tillykke med Hempel-DTU forskerskoleprisen og fastslog Hempel Fondens dedikation til uddannelse og forskning med et fokus fra skoler for de fattigste børn i verden til højeste forskningsniveau inden for områderne coating-videnskab og-teknologi.

Derefter blev eleverne inddelt i tre hold, som cirkulerede mellem forskellige poster på DTU Kemiteknik:

På Pilot Plant viste centerleder Steen Larsen og Assistant Professor Martin Høj eleverne rundt i storskala-forsøgshallen. Derefter præsenterede lektor Søren Kiil dem for coating-videnskabens forunderlige verden, og før frokost forklarede seniorforsker Nikolaj Sorgenfrei Blom dem, hvordan en dybere forståelse af strukturen af vand kan være en drivkraft for innovation – bl.a. ved at udføre det såkaldte ”vandbro-eksperiment” for de nysgerrige unge.

Eksplosioner og møde med DTU-studerende

Efter frokost var det tid til at springe ting i luften: En præsentation af kemiske eksplosivers rolle i alt fra minedrift til militæret blev efterfulgt af en række eksperimenter, der viser hvordan kemi muliggør eksplosioner og lysformationer.

Som et sidste punkt på dagsordenen, før bussen gik hjemad til det jyske, fik gymnasieeleverne chancen for at møde studerende fra DTU Kemiteknik. Vi håber, at nogle af disse unge videnskabstalenter ser en fremtid for dem selv inden for kemisk og biokemisk ingeniørarbejde.