Finalists present their project at the finals of the 2017 Odysseus II Space Contest for European Youth held at the space center Cite de l’espace in Toulouse, France, in July. (Credit: DTU Space/Odysseus contest)

Vindere af rumkonkurrence for unge europæere er fundet

onsdag 09 aug 17

Kontakt

Morten Garly Andersen
Ansvarlig for kommunikation
DTU Space
45 25 97 69

Rum-konkurrencen Odysseus II

Odysseus II-konkurrencen er en gratis konkurrence om rummet støttet af EU via Horizon 2020-programmet.

 

DTU Space er en af 14 EU-partnere på projektet og står for blandt andet afvikling af regionale events for Norden, Storbritannien og Bulgarien.

 

Konkurrencen afholdes i tre aldersopdelte kategorier kaldet Pioneers (14-19 år), Explorers (17-22 år)og Skywalkers (7-13 år) med det formål at styrke interessen for naturvidenskab herunder især rumvidenskab blandt unge europæere.

 

Deltagernes projekter handler om temaer med fokus på naturvidenskab, rumteknologi og rumforskning.

 

Det er anden gang konkurrencen afholdes med DTU Space som regional partner og vært for en regional space science camp i samarbejde med Science Talenter i Sorø.

 

Projektet slutter i 2017. Læs mere her på Odysseus-konkurrencens hjemmeside.

Unge fra Østrig og Portugal har vundet rumdysten Odysseus II, hvor DTU Space er regional partner. Norge fik en andenplads og blev det bedst placerede nordiske land i den store europæiske konkurrence for unge med interesse for rumforskning. Vinderne får en rejse til den europæiske rumhavn i Sydamerika. 

Dommerne måtte bruge en hel del tid på at gennemgå projekter af høj kvalitet, før de kunne udpege finale-vinderne i årets udgave af den store europæiske rumdyst Odysseus II, som for nylig blev afholdt i Toulouse i Frankrig. Her præsenterede 35 finalister fra 11 forskellige lande deres projekter for et internationalt dommerpanel. 

I Explorer-kategorien for 17-22-årige vandt Catarina Alves og Tomás Silva fra University of Porto i Portugal. De fremlagde et koncept for et UV-rumteleskop og undersøgelse af fænomenet rødforskydning.

I Pioneer-kategorien, som er for 14-19-årige, vandt de tre østrigere Moritz Stephan, Stefan Rietzinger og Julian Rothenbuchner fra Sir Karl Popper School i Wien. Deres projekt handlede om et koncept for en vinddrevet Mars-rover.

Masser af europæiske rumtalenter

Der har været stor tilslutning til den EU-støttede konkurrence, som er sat i verden for at fremme interessen for naturvidenskab og rumforskning blandt unge europæere.

“Der er masser af talent inden for rumvidenskab i Europa. De to vinderprojekter er eksempler på kreativ problemløsning på højt niveau. Og helt generelt har vi i konkurrencen set nogle meget spændende projekter og løsninger fra deltagere over hele Europa. Også fra dansk side, selvom de ikke nåede helt til finalen,” fortæller Morten Garly Andersen, som er ansvarlig for kommunikation på DTU Space, der er regional partner i Odysseus II-projektet, som står for konkurrencen.

Også europæiske beslutningstagere og rumeksperter er opmærksomme på potentialet i de unge deltagere. Både vicepræsident for EU-kommissionen, Maros Sefcovic, og præsident for det franske rumagentur CNES, Jean-Yves Le Gall, var således mødt frem for at byde de unge velkommen til finalen, der blev afholdt på rumcenteret  Cite de l’espace i Toulouse.

Gratis rejse til Europas rumhavn i Fransk Guyana

Førstepræmien til de to vinder-grupper er en all-inklusive rejse til den europæiske rumhavn i Fransk Guyana i Sydamerika, som finder sted i efteråret. 

Det bedste nordiske bidrag til konkurrencen kom fra norske Aleksander Knutsen, der læser på Norges teknisk-naturvitenskabelige universitet (NTNU) i Trondhjem. Han nåede helt til finalen, hvor han blev nummer to i Explorer-kategorien med et projekt om observationer fra stratosfæreballoner.

Rummet i et shapshot fra danske skolebørn

Konkurrencen har også en afdeling for skolebørn i alderen 7 til 13 år kaldet Skywalkers. Her kunne deltagere fra både EU-lande og en række andre lande sende et billede ind, som illustrerer et tema om rummet. 

De flere tusinde bidrag til Skywalker-konkurrencen er nu ved at blive gennemgået af Odysseus-organisationen land for land. Derefter findes en samlet vinder blandt henholdsvis mindre og lidt større børn - kaldet juniorer og seniorer - som får hver en iPad.

I Norden er de nationale vindere fundet. De har allerede vundet et elektronisk teleskop og deltager nu i konkurrencen blandt alle vinderne om en iPad:

(National winners in the Skywalkers category - senior and junior. Illustration DTU Space)

(De to tegninger her er fremstillet af de danske vindere i Skywalkers-kategorien 2017. T.v.: ’Fremtiden på Mars’ tegnet af 11-årige Eline Schädler Olsen fra Husum Skole i København i senior-kategorien. T.h.: ’Mars’ tegnet af 10-årige Hannah Freiberg fra Hvilebjergskolen i Slagelse i junior-kategorien. Illustration: DTU Space/Odysseus-contest).

Læs mere om finalen her og se de indsendte bidrag her.