3. års gymnasieelever i lab: Foto: Christian Ove Carlsson

At turde at følge sin nysgerrighed

mandag 30 okt 17
af Lonnie Moldt Jørgensen

Krist V. Gernaey
DTU Kemiteknik
For 16 gymnasieelever blev hverdagens sysler lagt på hylden for i stedet at finde ud af hvad det vil sige at være forsker og kemiingeniør på DTU anno 2017.

Torsdag den 12. oktober 2017 slog PROSYS forskningscenter på DTU Kemiteknik for andet år i træk dørene op for 16 talentfulde, nysgerrige og særlig naturfagsinteresserede gymnasieelever som del af Science Talent Forsker Camp. Her fik eleverne rig mulighed for at stifte bekendtskab med hvad det vil sige at være kemiingeniør og lejlighed til at rykke ud af klasseværelset og ind i rigtige laboratorier og opleve stor-skala produktion i instituttets pilothal.

"Man skal turde at gå med nysgerrigheden og stole på at man kommer et sted hen uanset hvad. Måske er det ikke det ønskede resultat, men så finder man bare noget andet i stedet."
Laura Teglhøj, 3.g studerende

Science Talent Forsker Camp er en årlig begivenhed som består af tre camps på hver to dage hvor gymnasieelever får lov at nørde med forskellige emner inden for naturvidenskaben, læse videnskabelige artikler og møde danske og internationale forskere. En inspirerende oplevelse mener Laura Teglhøj som er 3.g studerende på Svendborg Gymnasium og én af deltagerne på årets Science Talent Forsker Camp. En ung kvinde med drømme og ambitioner om selv at trække i den hvide kittel en dag.

”I dag har vi fået et rigtig godt indblik i hvad det vil sige at være forsker i et internationalt miljø. Det er fantastisk at man i de her bygninger kan samle så meget viden og skabe nye videnskabelige fortællinger. Det er et privilegie at stå i et laboratorie og snakke med mennesker som rent faktisk arbejder med forskning til hverdag, og det motiverer mig rigtig meget til selv at blive forsker en dag”, fortæller Laura Teglhøj.

Et frirum til kreative tanker

At være forsker kræver at man tør at stille alle typer spørgsmål, også dem som umiddelbart kan virke fjollede eller forkerte. På Science Talent Forsker Camp og på besøget på DTU Kemiteknik lægges der stor vægt på at skabe et miljø omkring eleverne hvor de kan stille spørgsmål og ikke nødvendigvis kende svaret på forhånd for på den måde at give dem muligheden for at dyrke nysgerrigheden. En nysgerrighed som Laura sætter stor pris på at følge.

”Det er fedt at møde andre unge fra hele landet hvor vi netop har nysgerrigheden til fælles og lysten til at undersøge. Det er fedt at være kreativ på en akademisk måde. Man skal turde at gå med nysgerrigheden og stole på at man kommer et sted hen uanset hvad. Måske er det ikke det ønskede resultat, men så finder man bare noget andet i stedet ”, uddyber Laura.

Hvad laver en kemiingeniør egentlig?

Udover en udfordring af deres nysgerrighed var besøget på DTU Kemiteknik også en mulighed for eleverne at lære mere om den kemitekniske verden og komme et skridt nærmere en afklaring på deres nærtstående studievalg. En vigtig forventningsafstemning mener Christian Maaløv Andreasen, gymnasielærer og talentambassadør for Science Talent Forsker Camp og som også var med på dagens besøg på DTU Kemiteknik.

”I gymnasieundervisningen laver vi også fermentering og oprensning som her på DTU Kemiteknik, men det foregår i reagensglas. Her ser eleverne at hvis man skal tjene penge på det i industrien, er det altså 1000 liters tanke man arbejder med, og der er nogle fysiske og kemiske udfordringer ved at skalere op. Og det er jo det en ingeniører kan. Måske har nogle af eleverne forstillet sig at de skulle læse biologi eller kemi men efter dagens besøg har de oplevet det spændende ved at skalere op”, forklarer Christian Maaløv Andreasen.

Christian understreger at det netop er vigtigt at eleverne eksponeres for virkelige professioner inden de vælger studieretning idet det vil hjælpe dem i deres endelige valg.

”Når eleverne skal vælge studie, følger de ofte det de kender og det de brænder for. Før var der nok ikke mange af disse elever som egentlig vidste hvad en kemiingeniør eller procesingeniør laver. Det gør de nu,” afslutter Christian.