Diagnosticering af brystkræft, PCR

Diagnosticering af brystkræft ved brug af quantitative PCR (qPCR)

Denne øvelse er for dig, som skriver SRP om cancer og som gerne vil anvende én af de moderne teknikker til diagnosticering af cancer-patienter. 

I denne øvelse skal du diagnosticerer tre patienter for brystkræft. Dette gøres ved at oprense pladsmider, måle DNA koncentration og ved at udfører quantitative PCR (qPCR).

Diagnosticering af brystkræft ved brug af quantitative PCR (qPCR)

Henvender sig til eleven, som skriver SRP om brystcancer og værktøjer til diagnosticering. I denne øvelse simuleres et kræftforløb hos tre ”patienter” og effekten af en mulig behandling vurderes ved brug af qPCR.

miRNA-206

miRNA-206 er et specifikt mikro RNA, som har vist sig at være involveret i regulering af vigtige gener i mennesker. Udtrykket af miRNA-206 har vist sig at være nedreguleret i patienter med brystkræft. Dette kan visualiseres ved brug af qPCR som deltagerne får hands-on erfaring med.

qPCR

Quantitative real-time PCR(qPCR) anvendes hyppigt i den bioteknologiske industri men også i den farmaceutiske verden til at kvantificere udtrykket af et gen. qPCR anvender fluorescerende farve til at måle mængden af DNA under PCR. På denne måde kan man bestemme hvor meget DNA der har været tilgængeligt i den ukendte prøve til at starte med. Dette udnyttes i vores case med kræftpatienterne til at vurdere om deres udtryk af miRNA-206 er nedreguleret eller ej.

Simulering

Da RNA er meget ustabilt simuleres en ægte dianosticering ved brug af plasmider, grundet større stabilitet. Plasmiderne oprenses fra E.coli bakterier, der udgør ”kræft-patienterne”.

Kendskab til qPCR giver eleverne en fordel i deres videre færden indenfor Bioteknologien.

NB: Underviserne vil ikke kunne hjælpe med matematisk og historiske vinkler.

Tidspunkt og tilmelding

Tidspunkt

Fredag d. 24. november

Kl. 9-16

Antal deltagere

8

Tilmelding

Åbnes 11. oktober
www.dtu.dk/srp

Relevante gymnasiefag

Eksperimentelle fag
  • Biologi
  • Bioteknologi
Kan kombineres med
  • Matematik
  • Samfundsfag
  • Historie

Arrangør og adresse

DTU Bioengineering, Institut for Bioteknologi og Biomedicin.

Bygn. 301, rum 040, Matematiktorvet, DTU Lyngby campus

Kontakt

Marie Højmark Fischer
EduForce Koordinator
DTU Bioengineering
45 25 49 33