Enzymkinetik

Enzymkinetik med enzymer fra probiotiske bakterier

I denne øvelse skal du udføre et enzymkinetik-eksperiment med kulhydrataktive enzymer, som er klonet fra probiotiske tarmbakterier. Bagefter skal du udføre teoretiske enzymkinetiske beregninger ifølge Michaelis-Menten-modellen.

Probiotika og prebiotika

Den komplekse tarmbakterie-flora hos mennesker har vist sig at have enorm betydning for helbredet hos værten. En særdeles vigtig gruppe tarmbakterier, såkaldte probiotika, står bag flere fysiologiske positive effekter som mildning af tarmkræft, beskyttelse imod sygdomsfremkaldende infektioner, kroniske inflammationer og type 2-diabetes med flere.

Antallet og aktiviteten af probiotiske bakterier kan øges ved at spise særlige ”prebiotiske” kulhydrater, som er kulhydrater, som er ufordøjelige for mennesket.

Det molekylære samspil

Indsigt i det molekylære samspil mellem probiotiske bakterier og prebiotiske kulhydrater kan bruges til at fremme udviklingen af nye metoder til behandling af sygdomme og til at reducere antibiotika-forbruget. Enzymer spiller en væsentlig rolle i det molekylære samspil, og på DTU Systembiologi har vi bl.a. undersøgt de enzymer som probiotiske bakterier bruger for at nedbryde forskellige prebiotiske kulhydrater.

NB: Underviserne vil ikke kunne hjælpe med matematik og historievinklerne.

Tidspunkt og tilmelding

Tidspunkt

Torsdag d. 30. november
9-16.15

Antal deltagere

8

Tilmelding

Åbnes 11. oktober på www.dtu.dk/srp

Relevante gymnasiefag

Eksperimentelle fag
  • Biologi
  • Bioteknologi
Kan kombineres med
  • Matematik 
  • Historie

Arrangør og adresse

DTU Bioengineering, Insitut for Bioteknologi og Biomedicin.

Matematiktorvet Bygning 301, rum 040, 2800 Kgs. Lyngby.

Kontakt

Marie Højmark Fischer
EduForce Koordinator
DTU Bioengineering
45 25 49 33