Fremstilling af 3D mikrostrukturer

Fremstil 3D mikrostrukturer med laserbearbejdning: Avanceret materialebearbejdning og plaststøbning

Med en kraftig lasers ultrakorte lyspulser bearbejder vi støbeforme til plastemner med strukturer i mikrometerstørrelse. Vi bruger lys- og elektron-mikroskop samt laserlys til at udmåle prøverne.

Laseren

Laseren indgår i dag i mange sammenhænge lige fra lærerens lys-pegepind over politiets hastighedsmålere til bilindustriens industrielle skære- og svejserobotter. Vi ser på hvad princippet er bag laseren og hvilke typer lasere der findes. Hvorfor lyser lasere ved forskellige bølgelængder og hvad gør dem egnede til deres mange forskellige anvendelser?

I øvelsen vil vi gøre brug af en meget kraftig laser som med ultrakorte lyspulser kan bearbejde forskellige materialer med mikrometerstor nøjagtighed. Vi bruger den til at lave en støbeform til vores plaststøbemaskine. Vi bruger også en laser til at måle på det færdige plastemne vi fremstiller.

Plaststøbning

Også plast er en stor del af vores hverdag og kan fremstilles med forskellige egenskaber og i mange former. Hvad er plast, hvilke egenskaber har det og hvordan producerer man mange emner hurtigt, præcist og billigt?

Med en industriel plast-støbemaskine fremstiller vi præcise plastemner som afstøbninger af den form vi lavede med laseren.

Mikroskopet

Vi bruger mikroskopet til at undersøge små strukturer, men hvad er egentlig grænsen for, hvor små ting vi kan se med et lysmikroskop?

Med elektronmikroskopet kan vi bryde denne grænse og nærmere studere og udmåle de fremstillede emner. Hvordan virker elektronmikroskopet og hvilke krav er der til prøven for at vi får et godt billede?

Tidspunkt og tilmelding

Tidspunkt

D. 23.-24. november

Antal deltagere

5

Tilmelding

Åbnes 11. oktober
www.dtu.dk/SRP

Relevante gymnasiefag

Eksperimentelle fag
  • Fysik
Kan kombineres med
  • Kemi
  • Historie

Arrangør og adresse

DTU Danchip, National Center for Micro- and Nanofabrication.

Kgs Lyngby, Bygning 346 i kælderen

Kontakt

Peter Jesper Hanberg
Procesgeneralist, Ph.D.
DTU Danchip
45 25 58 28