Hvad nu hvis du blev bidt af denne slange? Ofre for slangebid når sjældent at observere, hvilken slange det var, der bed dem. Derfor er det svært for hospitalet efterfølgende at afgøre, at offeret i dette tilfælde skal have modgift mod giften fra en egyptisk kobra. Det problem vil en gruppe studerende løse med en ny biologisk metode. Shutterstock

Studerende udvikler ny metode til at spore slangegift

torsdag 01 mar 18

Christopher Workman
Lektor
DTU Bioengineering

DTU Blue Dot-projekter

DTU Biobuilders er en del af DTU Blue Dot Projects. Det er betegnelsen for innovative, studenterdrevne projekter, hvor studerende arbejder som ingeniører. På tværs af semestre, studieplaner og studieretninger arbejder studerende sammen om en ingeniøropgave, der er til gavn for samfundet. Andre DTU Blue Dot-projekter er f.eks. DTU Roadrunners, der med DTU’s økobil, Dynamo, har vundet flere verdensmesterskaber i bæredygtig bykørsel. Også DTU RoboCup, som er en årlig konkurrence, hvor studerende bygger og programmerer robotter til at gennemføre en omfattende forhindringsbane, er et eksempel på et DTU Blue Dot-projekt. Navnet ’Blue Dot’ refererer til jordkloden, som – selvom den er stor – ligner en lille, blå plet, når den ses fra rummet. Ligesom store idéer kan være enkle og håndgribelige set udefra, men ret komplekse, når man ser dem indefra. På den måde refererer ’Blue Dot’ også til ingeniørernes overblik og evne til at se de store perspektiver, samtidig med at de dykker ned i detaljerne for at løse problemer og udfordringer.
11 studerende har udviklet et apparat, der kan sikre ofre for slangebid den rigtige modgift. Projektet førte til en sølvmedalje i verdens største konkurrence i syntetisk biologi.

Græsset knaser under dine vandrestøvler, som du bevæger dig gennem det tørre landskab på en safari i Afrika. En svag hvislen fanger din opmærksomhed. Du stopper op. En intens smerte bevæger sig fra din ankel op igennem dit venstre lår, og du ser en slange forsvinde i en sky af rødt støv. Men var den brun med sorte striber eller sort med brune striber?

Det kan koste dig livet, hvis du ikke husker, hvordan slangen, der bed dig, så ud. Det kan de færreste, og derfor får slangebidsofre sjældent den optimale modgift, hvilket er skyld i mere end 100.000 dødsfald og 400.000 tilfælde af invaliditet om året.

Det problem havde et hold DTU-studerende besluttet sig for at arbejde med. På tværs af studieretninger har 11 studerende brugt to semestre på at udvikle et apparat, som ved hjælp af en blodprøve fortæller dig, hvilken slange du er blevet bidt af. Udviklingen af apparatet er sket i regi af DTU Biobuilders, som er et årligt tilbagevendende projektarbejde inden for syntetisk biologi, hvor frivillige studerende bruger deres faglighed i en konkret ingeniøropgave.

Ivan Doudka, der studerer elektroteknologi, er en af dem:

”Vores fokus er særligt på de geografiske områder, hvor slangebid har størst konsekvenser. Hvis en familiefar i det sydlige Afrika får den forkerte modgift og bliver invalid, så går det både ud over ham og alle de mennesker, han skal forsørge,” siger Ivan Doudka.

Holdet er blevet i stand til at spore slangegifte i blodprøver ved, at de har identificeret kemiske forbindelser, i det her tilfælde små proteinstykker, som reagerer forskelligt, alt efter hvilken slags slangegift de kommer i kontakt med. Dertil har de udviklet et apparat, som kan blande disse kemiske forbindelser med en blodprøve fra et slangebidsoffer og afsløre, hvilken type slange offeret er blevet bidt af.

Med denne nye metode kunne DTU Biobuilders i november 2017 rejse til Boston for at deltage i verdens største konkurrence i syntetisk biologi, iGEM. Ved iGEM bliver der uddelt guld, sølv eller bronze til holdene, alt efter hvor mange krav holdenes projekt opfylder – som f.eks. at bevise, at holdets metode virker, eller at den overholder bestemte sikkerhedsprocedurer.

Det lykkedes DTU Biobuilders at bevise, at deres metode til at spore slangegift i blodet virker, og de fik anerkendelse fra sikkerhedskomitéen for at være et godt eksempel for andre hold, idet de havde udført forsvarlig forskning med farlige væsker – i dette tilfælde slangegift. DTU Biobuilders kunne dermed rejse hjem med en sølvmedalje i bagagen.