Spadestik Vindtunnel Risø campus

Vi får en vindtunnel i verdensklasse

Vindenergi
Med et symbolsk spadestik på DTU Risø Campus er det nu markeret over for offentligheden, at byggeriet af en unik national vindtunnel er sat i gang. Vindtunnellen, der ventes færdig i maj 2017, vil være med til at styrke DTU´s og Danmarks førerposition inden for forskning i vindenergi.

Når direktør for DTU Vindenergi Peter Hauge Madsen, rektor for DTU Anders Bjarklev og Lars Christensen, der er kontorchef i Styrelsen for Forskning og Innovation, tog spadestikket sammen, er det desuden en markering af, at projektet er et resultat af samarbejde, investering og fremsyn.

”Det skal ikke bare være en vindtunnel, men verdens bedste vindtunnel,” siger Peter Hauge Madsen.

Vindtunnelen bliver unik i verden på grund af dens størrelse, muligheden for at kombinere målinger af aerodynamik og støj og endelig på grund af de høje strømningshastigheder. Man vil f.eks. kunne udsætte en del af en møllevinge for vindstyrker op til 105 meter i sekundet eller 378 km/t. Det svarer til tre gange orkanstyrke. Vinden bliver skabt af en gigantisk blæser med en diameter på 4, 7 meter. Testsektionen bliver desuden indkapslet i et lyddødt rum for at undgå refleksioner og absorbere støj.

Rektor: Det udvikler Risø Campus

For DTU er projektet også en strategisk satsning.
”Folk ude i verden ved, hvad DTU er – ikke mindst på grund af DTU Vindenergi,” påpeger Anders Bjarklev.
”Der er store forventninger til, hvad I kan udrette sammen med industrien til gavn for samfundet. Vindtunnellen løfter os et godt stykke videre. Investeringen i den nye vindtunnel viser også, at DTU fortsat vil udvikle Risø Campus.”
Også i det nære samfund er der ros til projektet.

Borgmester: DTU viser mod

Roskildes borgmester Joy Mogensen anerkender, at DTU har afsmittende effekt på Roskilde Kommune.

”DTU Vindenergi er blevet verdensførende i forskning inden for vindenergi. Hver gang, der komme nogen og udfordrer jer, sætter I baren det højere og fastholder jeres ambitionsniveau. Ambitionen er, at den nye vindtunnel skal være verdens bedste. Intet mindre. At tage de ord i sin mund, det kræver mod, det kræver held, det kræver samarbejde og en vis del stædighed,” siger Joy Mogensen.

”Det er det, vi som samfund skal lære af. Nogle gange skal vi også som nation turde kalde os verdens bedste. Det er ikke altid vi tør. DTU tør. Det inspirerer os i Roskilde Kommune til også at turde. Det fastholder Risø Campus som et stærkt forskningscenter. Lad os blive ved med at sætte baren lidt højere.”

 

Fakta

Christian Bak er teknisk projektleder på DTU Vindenergi og har sammen med sit team undersøgt alverdens vindtunneller for at kunne præstere ”state of the art” med vindtunnellen på Risø.

Vindtunnellen inklusiv kanal, testsektion, blæser, køl, kontrolrum, værksteder, særlige installationer og rådgivning har et budget på i alt 85,7 millioner. Statens har bevilget 40 millioner kroner. Region Sjælland bidrager med 4 millioner, og DTU leverer 41,7 millioner.