Jacob Østergaard. Foto: DTU

DTU-ekspert med i ny energikommission

Energi Elektroteknologi

Professor Jacob Østergaard, der er centerleder for Center for El og Energi på DTU Elektro er blandt medlemmerne i regeringens nye energikommission.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt lancerede torsdag regeringens energikommission sammen med administrerende direktør for Danfoss, Niels B. Christiansen, som skal være formand for kommissionen.

Foruden formanden er energikommissionen sammensat af otte medlemmer fra forskningsverdenen og erhvervslivet med ekspertise inden for bl.a. finansiering af energisektoren, konkurrencedygtige markeder og fremtidens energisystem. Blandt medlemmerne er professor Jacob Østergaard, der er centerleder for Center for El og Energi på DTU Elektro.

”DTU er anerkendt for at forske i at udvikle fremtidens løsninger til en effektiv omstilling af energiforsyningen. Den viden vil jeg meget gerne være med til at bringe i spil i Energikommissionen, så vi kan være med til at skabe et effektivt, grønt og sikkert energisystem. Der ligger store gevinster og potentialer i at få implementeret de rigtige sammentænkte og intelligente løsninger, som vi for eksempel aktuelt arbejder med at demonstrere i det bornholmske energisystem og i det store EnergyLab Nordhavn,” siger Jacob Østergaard.

Uafhængig af fossile brændsler i 2050
Energikommissionens opgave bliver at analysere og vurdere udviklingstendenserne i energisektoren og komme med anbefalinger til en omkostningseffektiv dansk energipolitik for perioden 2020-2030. Målet er, at Danmark fortsat skal være et af de førende lande i den grønne omstilling, og at omstillingen skal ske på en måde, som er fornuftig set i forhold til udviklingen i Danmark og verden omkring os.

Det langsigtede mål er, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Undervejs skal Danmark fortsat være et af de førende lande i den grønne omstilling.

Ifølge Jacob Østergaard bliver en af kommissionens vigtigste opgaver at komme med forslag til innovative og intelligente løsninger til den videre politiske proces:

”Vi skal komme med forslag til, hvordan Danmark fortsat kan være førende i den grønne omstilling, med de fordele der ligger for både miljøet og dansk erhvervsliv, og som samtidig sikrer, at det sker omkostningseffektivt med en fastholdt høj forsyningssikkerhed, der ikke er selvskrevet i et fremtidigt energisystem med meget vedvarende energi.”

Lang erfaring inden for energisystemer
Til at løse opgaven trækker Jacob Østergaard på en lang erfaring inden for energisystemer. Bl.a. er han initiativtager til EnergyLab Nordhavn i Københavns Nordhavn. Et storbylaboratorium, som demonstrerer, hvordan el og varme, energieffektive bygninger og elektrisk transport kan sammentænkes i et intelligent og optimeret energisystem.

Derudover er han leder af den eksperimentelle platform for el og energi, PowerLabDK, herunder Bornholm-aktiviteter, hvor man tester markeds- og IT-løsninger for fremtidens energisystem og stimulerer forskning, innovation og uddannelse.

”Jeg kommer med en fagligt funderet ekspertise inden for energiområdet og med et betydeligt internationalt blik. I Center for El og Energi, som jeg leder, forsker vi i fremtidens sammentænkte og smarte energiløsninger, som er en central brik i en omkostningseffektiv omstilling af energiforsyningen. Samtidig har vi stor erfaring i, hvordan det danske samfund og dansk erhvervsliv kan komme til at profitere af den grønne omstillingen i form af nye arbejdspladser og eksport af grøn energiteknologi,” siger Jacob Østergaard.

Energikommissionen forventes at offentliggøre anbefalinger til dansk energipolitik primo 2017.

Læs pressemeddelelse
Læs mere om EnergyLab Nordhavn.
Se video