Foto Ole Malling

DTU i spidsen for nyt innovationsmiljø for smart energi

Energieffektivisering Energisystemer

Innovationsmiljøet EnergyHub i Nordhavn manifesterer Danmarks position som frontløber inden for energiteknologi og intelligente energiløsninger.

Pakhus 47 på Sundkaj i den københavnske bydel Nordhavn bliver hjemsted for innovationsmiljøet EnergyHub, der skal udvikle smarte energiteknologiske løsninger. EnergyHub er tiltænkt startup-virksomheder og skal fungere som satellit for etablerede virksomheder, organisationer og andre aktører, som arbejder med innovation på området for bæredygtig byudvikling og energiløsninger.

Målet med EnergyHub er at skabe et økosystem, hvor virksomhederne sammen med DTU og offentlige aktører beriger hinanden og skaber mere viden og ikke mindst forretning inden for nye bæredygtige energiløsninger. Der bliver plads til 30 virksomheder og 70 arbejdspladser i det mere end 1.200 kvm store kontormiljø. I et showroom vil besøgende kunne se de løsninger, der bliver testet og afprøvet i Nordhavn, anvendt i praksis.

Bag EnergyHub står DTU Scion, virksomheden Urban Help og projektet EnergyLab Nordhavn, som ledes af Center for El og Energi, DTU Elektro.

Blandt hovedtalerne ved indvielsen af EnergyHub var DTU’s rektor, Anders Bjarklev, der har store forventninger til samarbejdet. Han kaldte innovationsmiljøet og showroomet for en fysisk manifestation af Danmarks store viden inden for smarte bæredygtige energiløsninger.

”EnergyLab Nordhavn er et banebrydende eksempel på, hvordan forskere, virksomheder og myndigheder kan arbejde sammen om at udvikle de løsninger, der skal sikre en effektiv og bæredygtig omstilling af energisystemet i fremtiden,” sagde Anders Bjarklev.

”Med etableringen af EnergyHub har vi en unik mulighed for at konvertere højt kvalificeret forskning og innovation fra DTU til forretning og vækst i både start-ups og etablerede virksomheder, der får til huse i EnergyHub midt i Nordhavn. Det er helt i tråd med DTU’s mission om at være til gavn for samfundet.”

DTU er et af Europas førende universiteter på energiområdet og har allerede en lang række store projekter og samarbejdspartnere på området. Det drejer sig om mere end 180 partnere i stort set alle europæiske lande og samarbejdsprojekter til en værdi af næsten 2 mia. kr. 

Levende storbylaboratorium

Den nye EnergyHub skal drive den udvikling, der kan gøre Danmark førende på det gryende marked for smart energi. I den sammenhæng skal EnergyHub fungere som et levende storbylaboratorium i Nordhavn, hvor der indsamles data om beboernes energiforbrug, lagring osv. til forskning.

Samtidig giver centeret mulighed for at vise udenlandske delegationer, hvordan de intelligente løsninger fungerer, der hvor folk lever og bor.