Seniorforsker Eugen Stamate i sit plasmalaboratorium. Foto: DTU Energi

Nu skal det være slut med duggede ruder

Materialer
Moderne lavenergivinduer isolerer så godt at de kan dugge til på ydersiden i koldt vejr. DTU Energi vil i samarbejde med firmaerne Velux og Polyteknik gøre det muligt at udstyre ruderne med en billig og holdbar antidug-belægning ved brug af avanceret plasmateknik.

Lavenergivinduer med tre lag glas er blevet så effektive og isolerende at de kan bidrage positivt til energiregnskabet for et hus:  Energien der tilføres med det indfaldende sollys, kan overstige varmetabet ud gennem vinduet. Faktisk kan et sådant vindue isolere så godt at der under visse vejrtyper opstår dug på ydersiden af det. Selv om det luner på energiregnskabet, kan det være lidt frustrerende at skulle se på inde fra sin stue. Problemet kan afhjælpes ved en speciel belægning af det yderste glas, men det har hidtil krævet dyre og sjældne materialer. Nu vil projektet SmartCoating med deltagelse af DTU Energi, Polyteknik AS og Velux A/S udvikle en billig alternativ belægning der vil skabe et meget større marked for ikke-duggende lavenergivinduer. Projektet er støttet af Innovationsfonden.

Dug optræder når luft afkøles så meget, at vanddampen i den bliver til dråber af vand. På dårligt isolerende vinduer er det normalt et problem på den indvendige side: Den inderste rude er så kold at der dannes dug når den fugtige indendørs luft møder ruden. Det er sjældent et problem med lavenergivinduer. Her er isolationsevnen nemlig så god at temperaturen af det inderste glas er tæt på stuetemperatur. Men netop på grund af den gode isolationsevne kan det yderste lag glas omvendt blive så koldt, at udeluftens indhold af vanddamp fortættes på det. Det er samme fænomen som når bilen er dugget til om morgenen. Man kan afhjælpe det ved at pålægge et tyndt elektrisk ledende lag på ydersiden af glasset. Det modvirker nemlig at glasset udstråler sin varmeenergi til omgivelserne og dermed afkøles. Problemet er bare at det materiale man bruger i dag, indiumtinoxid (ITO), er meget dyrt. Indium er nemlig et sjældent grundstof, og der er stor efterspørgsel efter ITO der også anvendes i bl.a. solceller og touchskærme.Infinity plasma sputtering system installed at Polyteknik A/S. Photo: Polyteknik


SmartCoating-projektet vil i stedet udvikle en belægning med det meget billigere materiale AZO (aluminiumzinkoxid). DTU Energi har i lille skala vist at en film af dette materiale kan få de ønskede egenskaber, men det er en udfordring at udvikle en proces, der kan pålægge en ensartet belægning på store arealer som vinduesruder. Dette bliver en central opgave i projektet.


“Det er lykkedes os at samle et meget stærkt team til SmartCoating-projektet: Polyteknik AS har et indgående kendskab til plasmadeponeringsteknikker i industriel størrelse som komplementerer DTU Energis store indsigt i plasmaprocesser og tyndfilmkarakterisering perfekt. Med den tredje projektpartner Velux, der råder over avancerede testfaciliteter og har et indgående kendskab til vinduesmarkedet, dækker projektet alle de fornødne kompetencer”, udtaler seniorforsker Eugen Stamate fra DTU Energi der leder projektet.