Foto: DTU Space

DTU hilser ny strategi for arktisk forskning velkommen

Polarforskning Geovidenskab
Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs offentliggører en ny strategi for arktisk forskning og uddannelse. DTU glæder sig over, at der kommer yderligere fokus på området og ser frem til at bidrage til at realisere strategien.

Den nye strategi bliver præsenteret på årets polarforskningskonference, der i disse dage afholdes på DTU i samarbejde med Styrelsen for Forskning og Innovation. Her fremlægger Ulla Tørnæs Uddannelses- og Forskningsministeriets strategi med den officielle titel: ”Strategi for forskning og uddannelse vedrørende Arktis”.

”Vi er glade for det ekstra fokus på Arktis, som den nye strategi giver. Det understøtter de mange aktiviteter, DTU har på det arktiske område og kan bringe vores forskning, uddannelse og udvikling af nye teknologier videre, så de i endnu større udstrækning kan være til nytte for samfundet”, siger Niels Andersen, leder af DTU’s arktiske center, Polar DTU.

På Grønland har DTU gennem mange år været engageret i en lang række områder, der både omfatter opmålings- og monitoreringsopgaver for danske og grønlandske myndigheder samt forskning i eksempelvis klimaændringer, maritime ressourcer og arktisk teknologi. Universitetets forskere har blandt andet udviklet teknologier, der understøtter byggeri af lufthavne i Grønland, bæredygtigt fiskeri og forbedring af satellit-navigation tilpasset arktiske forhold. Derudover er DTU i samarbejde med det grønlandske selvstyre ansvarlig for en uddannelse i Arktisk Teknologi, som dels foregår på DTU og dels i Grønland.

"Hvad der sker i Arktis, bliver ikke i Arktis. Det påvirker os alle sammen."
Ulla Tørnæs, uddannelse- og forskningsminister

”Hvad der sker i Arktis, bliver ikke i Arktis. Det påvirker os alle sammen. Med Danmarks første uddannelses- og forskningspolitiske strategi for Arktis vil regeringen gøre Danmark til en af verdens førende nationer inden for forskning og uddannelse i Arktis. Vi vil arbejde for at tiltrække forskere, viden og investeringer til rigsfællesskabet,” siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs.

Droner, satellitter og andre nye platforme i polarforskning

Polarforskningskonferencen har i år fokus på de nye strategiske rammer og teknologiske muligheder. Tidligere på året har Danmark både fået en strategi for rummet og en strategi for droner, og sammen med den nye strategi for arktisk forskning er det oplagt at sætte fokus på, hvordan de nye rammer og teknologiske platforme kan understøtte polarforskningen på tværs af forskningsfelter og fagområder.

”På konferencen præsenteres flere forskningsprojekter, eksempelvis et DTU-ledet projekt om ny avanceret drone-teknologi, der i fremtiden skal bruges både til opmålings- og monitoreringsopgaver under de barske arktiske forhold, men også til forskningsprojekter og projekter, som studerende på de arktiske uddannelser deltager i. Derudover vil anbefalingerne fra DTU’s rapport ’Satellitter og droner i Arktis - multiuse af en rumbaseret infrastruktur’ om at anvende satellitter og droner i Arktis som grundstammen i en fælles infrastruktur for såvel civilsamfundet som forsvaret i Arktis blive diskuteret,” siger Niels Andersen.